Oyun Üretiminin Perde Arkası

Oyun Üretiminin Perde Arkası

Video oyunu üretmek/geliştirmek, günümüzde oldukça emek ve zaman isteyen bir iş haline dönüştü. Öyle ki artık oyunları geliştiren bir ekibin yanı sıra bir de finansman sağlayan bir ticari ortağa/yayıncıya ihtiyaç duyuluyor. Bu haberimizde sizlere teknik detaylarda boğulmadan oyunlar hakkında içgörü kazandırmaya çalışacağız.

Kısa bir Tarihçe

İlk video oyunlar 1960’larda geliştirilmişti; ancak bu oyunlar “mainframe” bilgisayarlara ihtiyaç duyduklarından halka hitap edemiyorlardı. "Mainframe"den kastettiğimiz, aşağıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz üzere, evlerde bulunamayacak kadar büyük, anaçatı bilgisayarlardır.

mainframe computers 1960

Hâl böyle olunca, ticari olarak video oyun üretimi 1970’lere kadar sarkmış olacaktı. 1970’lerde ilk jenerasyon oyun konsolları çıktı ve evlerde kişisel bilgisayar kullanımı arttı. Böylece oyun endüstrisi için bir zemin oluşmuş oldu. O yıllarda bilgisayar kapasiteleri oldukça sınırlıydı ve yapılan işin maliyeti yok denecek kadar azdı. Bu sebeple oyunları geliştirmek için tek bir kişi dahi yeterliydi.

Para, Zaman ve Emek

Günümüzde bilgisayarların kapasiteleri oldukça arttı; oyuncuların beklentileri de bu doğrultuda iyice yükseldi. Oyun üretiminin 3 farzı para, zaman ve emek üçlüsü, oyun şirketlerini işbirliğine yöneltmiş durumda. 2000 senesinde bir oyunu üretmek, ortalama 1 ila 4 milyon dolar gibi bir rakam gerektirirken bu rakam 2006’da 5 milyon doların üstüne, 2010 senesinden sonra ise 20 milyon dolar rakamlarının da üstüne çıkmış durumda.

Geliştirilmekte oldukları zaman zarfında oyunlar birçok süreçten geçiyor; bu süreçler kapsamında da sayısız teste tâbi tutuluyorlar. Kademe kademe ilerleyen bu süreç dahilinde öncelikle prototipler üretiliyor ve oyun tasarım dökümanları yazılıyor. Eğer fikir onaylanırsa ve finansman bulunursa kapsamlı oyun üretim döngüsü başlıyor. Oyun üretiminde farklı sorumluluklara ve görevlere sahip ortalama 20 ila 100 kişi arasında insan görev yapıyor. Bu insanlar arasında tasarımcılar, çizerler, programcılar bulunuyor. Bunlar haricinde üretilenleri test etmekle yükümlü bir ekip de mevcuttur.

"İşe yarar bir şeyler de yazsaydın be kardeşim..."

Oyunların üretim sürecindeki aşamaları niteleyen, şimdilerde sık sık karşılaştığımız birkaç terimden de bahsedelim. 2000'lerden itibaren alfa ve beta kelimeleri oyun camiasında sıklıkla karşımıza çıkar oldu. Aynı zamanda Yunan alfabesinin ilk iki harfi olan Alfa ve Beta, oyunlardaki ilk ve ikinci test aşamalarını nitelemek adına tercih edilmiştir. Bu terimler ilk olarak IBM tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

pre alphaalphabetarelease candidate

1. Alfa-Öncesi

Kendisi oyun üretimindeki ilk aşamadır. Yazılımdaki gerekliliklerin belirlenmesi adına analizler yapılır. Bu aşamada geliştirme aktif olarak devam etmektedir. Yazılımın geliştiricileri dışında kimseye erişim tanınmaz. Bu dönem, resmî test süreci başlamadan önceki her türlü şeyi kapsar diyebiliriz.

2. Alfa

Geliştirme aşamasının sonlarına gelindiğinde ve oyun "neredeyse oynanabilir" bir durumdayken Alfa süreci başlatılır. Asıl amaç oyundaki temel işlevlerin sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını test etmektir. Geliştiricilere ek olarak organizasyon çerçevesindeki kimseler de -bunlara eş, dost da dahil- yazılımı test edebilir. Alfa süreci birazdan bahsedeceğimiz Beta'ya nazaran 3-5 kata kadar daha üzün sürecektir; çünkü onarılması gereken unsurlar bir hayli fazladır.

3. Beta

Betada oyunun yayınlanmaya hazır hale gelmesi amaçlanır. Oyun oynanabilir sıfatına sahiptir. Oynayanların vereceği geri bildirimlerle aksayan noktalar belirlenecek ve bu noktalar mükemmelleştirilecektir. Yazılımda bulunacak özelliklerin neredeyse tamamı mevcuttur; ancak kısıtlamalar veya “bug”larla karşılaşma riski hâlâ mevcuttur. Birkaç haftadan birkaç aya kadar uzayabilir. Beta aşamasının sonunda geliştiriciler "parti" hazırlıklarına başlayacaktır!

3.1 Kapalı Beta ve Açık Beta

Kapalı beta ile açık beta arasında yalnızca yazılımı test edecek kişiler hususunda bir fark vardır. Kapalı betada kullanıcılar belli kriterlere göre seçilirken açık betalarda böyle bir ayrım gözetilmez.

4. Yayınlanma Adayı

Yazılım yayınlanmaya tamamen hazırdır; artık ciddi bir değişiklik yapılması düşünülmez. Bu aşamada yalnızca ciddi “bug”ların düzeltilmesi gerekirse yazılımda değişikliğe gidilecektir. Firmaların bu aşamayı atlayıp oyunu piyasaya sürmesi de alışılmadık bir durum değildir.

Yazımızın sonuna geldik! Umarız paylaştığımız bilgiler hoşunuza gitmiştir. Merak ettiğiniz ya da sitemizde görmek istediğiniz herhangi bir konu varsa yorum kısmında bizlere iletebilirsiniz. Hoşça kalın!