SGK Yaş beklemeden erken emekli eden hastalıkları AÇIKLADI! 1800 gün prim günü ve 10 senede emeklilik HAKKI ÇIKTI...

SGK Yaş beklemeden erken emekli eden hastalıkları AÇIKLADI! 1800 gün prim günü ve 10 senede emeklilik HAKKI ÇIKTI...

1800 gün prim günü ve 10 senede hayalinize kavuşun! Malulen emeklilik hakkı, kişinin engelli olması ya da sahip olduğu hastalıkların durumuna göre verilmektedir. Bu hak, sağlık sorunları nedeniyle çalışma hayatını sürdüremeyecek durumda olan vatandaşlar için büyük bir önem taşımaktadır. Malulen emekli olmak isteyen vatandaşların, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen belli şartları sağlamaları gerekmektedir. Bu şartların başında, sigortalı olma süresi gelmektedir. Sigortalılık süresi, 10

Sosyal Güvenlik Kurumu, ülkemizde yaşayan vatandaşların emeklilik hakkını sağlamaktadır. Ancak emeklilik için belli şartlar aranmaktadır. Bu şartları tamamlayamayan vatandaşlar maalesef emekli olamamaktadır. Fakat, Sosyal Güvenlik Kurumu, bazı vatandaşların bu şartları tamamlayamama durumlarını dikkate alarak, özel hallerde malulen emeklilik hakkı tanımaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Malulen Emekli Olma Bildirimi!

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belirlemiş olduğu 3 ana emeklilik şartından bağımsız olarak, bazı hastalıklara yakalanmış olan ya da engel durumu bulunan vatandaşların erken emekli olması söz konusudur.

İlgili durumlardan herhangi birine sahip olan ve bu durumu sağlık raporu ve diğer belgeler ile ispat edebilen vatandaşlar, malulen emekli olma hakkına sahiplerdir. Sosyal Güvenlik Kurumu Malulen Emekli Olma Şartları Sosyal Güvenlik Kurumu, malulen emekli olma başlığı altında farklı şartlar tanımlamıştır. Bu şartlar, kişinin engelli olmasına ya da sahip olduğu hastalık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Kurum tarafından yapılan açıklamaya göre malulen emekli olabilmek için engel durumuna göre sağlanması gereken şartlar şu şekilde belirlenmiştir:

Yüzde 40 ve üzeri oranda engelli olmak Sağlık kurumundan alınmış olan sağlık raporunda 'çalışamaz' ibaresinin yer alıyor olması

Yüzde 40- 49 engel oranı için 18 yıllık prim ödemesinin yapılmış olması Yüzde 50-59 engel oranı için 16 yıllık prim ödemesinin yapılmış olması Yüzde 60 ve üzeri engel oranı için 10 yıllık prim ödemesinin tamamlanmış olması

Sosyal Güvenlik Kurumu engel durumundan bağımsız olmak üzere birtakım hastalıklara sahip olan vatandaşların da malulen emekli olabileceğini duyurmuştur. 1800 günlük prim ödemesini tamamlamış olan ve aşağıda belirtilmiş olan hastalık durumlarından birine sahip olan kişiler, malulen emekli olabilmektedirler. Söz konusu hastalıklar şu şekildedir:

ERKEN EMEKLİLİK İMKANINA SAHİP OLAN HASTALIKLAR

Kanser

Epilepsi

Parkinson hastalığı

Beyin tümörleri

Behçet hastalığı

Organ nakli

AIDS (HIV)

Tüberküloz

Siroz

Zeka geriliği

Şizofreni

Bipolar bozukluk

Multipl skleroz (MS)

Serebral palsi

Felç

Uzuv kayıpları

Demans

Görme kaybı

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Malulen emeklilik hakkından yararlanabilmek için birtakım şartlar bulunuyor:

Çalışanın en az 10 yıl sigortalı olarak çalışmış olması,
1800 günlük prim ödemesinin yapılmış olması,
Malullük durumunun sigortalı işe giriş tarihinden sonra meydana gelmiş olması gerekiyor.

Ayrıca malullük durumunun malulluk raporu ile belgelenmesi ve emeklilik başvurusu için en az %60 oranında bir güç kaybının bulunması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu şartlar sağlık sorunları nedeniyle malul durumda olan çalışanların, yasal haklarına uygun olarak erken emeklilik imkanından faydalanabilmelerini sağlıyor.