SON DAKİKA: 65 yaş, dul ve yetim evde bakım ve engelli aylıkları zamlı ödeme tablosu belli!

SON DAKİKA: 65 yaş, dul ve yetim evde bakım ve engelli aylıkları zamlı ödeme tablosu belli!

SON DAKİKA: 65 yaş, dul ve yetim evde bakım ve engelli aylıkları zamlı ödeme tablosu belli!

Binlerce kişi 65 yaş aylığı, dul ve yetim, engelli maaşı ve evde bakım yardımı gibi ödemelerin tutarlarını merak ediyor. İşte güncel 65 yaş aylığı, dul ve yetim, engelli aylığı ve evde bakım yardımı miktarları...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yürüttüğü sosyal destek uygulamaları, ihtiyaç sahibi binlerce vatandaşa yardım eli uzatıyor. 2024 yılına girilmesiyle birlikte, çeşitli kategorilerde ve koşullarda sağlanan destekler yeniden gözden geçirilerek artırıldı.

65 yaş maaşı, engelli aylığı ve evde bakım yardımı gibi sosyal destek ödemeleri, Bakanlık tarafından sunulan destekler arasında yer alıyor. Bu ödemelerden faydalanan vatandaşlar, güncel rakamları merakla takip ediyor.

Geçen yıl Aralık ayında asgari ücrette yaşanan yüzde 49.11'lik artışın yanı sıra, emekli ve memur maaşlarına uygulanan yüzde 49.25'lik zam sonrasında, 65 yaş maaşı, engelli aylığı ve evde bakım yardımı gibi ödemelerde de artış yaşandı.

Bu zamlı tutarlar, 2024 yılına girilmesinin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından duyuruldu.

Peki, son dakika olarak 65 yaş maaşı, engelli aylığı ve evde bakım yardımı ödeme tutarları ne kadar? Kimin hesabına ne kadar yatırılacak? İşte en güncel rakamlar...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal destek ödemeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, rakamlarda yaklaşık yüzde 50'lik bir artış yapıldığını vurguladı. Bakan Göktaş, sosyal desteklerdeki artışların memur maaş katsayısına paralel olarak gerçekleştirildiğini de belirtti.

HANGİ SOSYAL DESTEK NE KADAR OLDU?

Geçen yılın ikinci yarısında 2.348 Türk Lirası olarak ödenen 65 yaş aylığı, Ocak 2024 zammıyla 3.504 TL'ye yükseldi.

Evde bakım parası ise 2023 yılının ikinci yarısında 5.098 TL olarak hesaplanıyordu. Ancak bu yılın başında yapılan zammın ardından bu destek ödemesi 7.508 liraya çıkarıldı.

2024 yılında geçerli olan ve 10 bin TL'ye göre hesaplanmış zamlı dul ve yetim maaşlarının tablosu şu şekilde:

Yüzde 25 hissesi olan bir kişi için maaş tutarı 2.500 TL olacak
Yüzde 50 hissesi olan bir kişi için maaş tutarı 5.000 TL olacak
Yüzde 75 hissesi olan bir kişi en az 7.500 TL maaş alacak

2024 Ocak zammı sonrasında, yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşlara verilen sosyal destek 874 TL'den 2.797 Türk Lirası'na yükseldi. Yüzde 70 ve üzeri engelli raporuna sahip olan vatandaşlara verilen sosyal destek ödemesi ise 2.811 liradan 4.196 TL'ye yükseltildi.

65 YAŞ AYLIĞI KİMLERE VERİLİR?

65 yaş aylığı, SGK veya BAĞ-KUR emeklisi olmayan ve bazı belirli şartları yerine getiren 65 yaş üstü bireylere sağlanan bir destek.

Bu maaş, yılda dört kez ödenir ve ödemeler Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında gerçekleşir. İlk ödeme genellikle Ziraat Bankası aracılığıyla yapılırken, sonraki ödemeler PTT tarafından sağlanır.

65 yaş aylığı alabilmek için bazı kriterlerin karşılanması gerekiyor.

Bu kriterler şunlardır:

Kişinin 65 yaşından büyük olması
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması
Sosyal güvenceye sahip olmaması ve bu durumu valilik veya kaymakamlık aracılığıyla kanıtlaması
Nafaka almaması
Sağlık sigortasına sahip olmaması
Hane halkı gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması
Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında harçlık almıyor olması

EVDE BAKIM PARASI KİMLERE VERİLİR?

Evde bakım maaşı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından takip edilen ve devlet tarafından sağlanan bir maaştır. Bu maaş, evde bakıma muhtaç olan hastalara, engellilere veya yaşlılara her ay bakım ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ödenmektedir.

Evde bakım maaşı almak için, tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi günlük ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan ve ağır engelli raporu olan tüm vatandaşlar başvurabilir.

Başvuru yapabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır:

Başvuru sahibinin engel oranının %50 ve üzeri olması, ağır engelli kısmında EVET ibaresinin bulunması gerekmektedir.
Engelli kişinin günlük yaşamını idame ettirebilmesi için başkasının yardımına ve bakımına muhtaç olması gerekmektedir.
Gelir kriterlerinin belirlenmesi için başvuru sahibinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ortalama aylık gelirinin, bir aylık net asgari ücretin 2/3'ünden az olması gerekmektedir.

ENGELLİ AYLIĞINI KİMLER ALABİLİR?

Toplumda yaygın olarak bilinen "engelli aylığı", Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından 2022 sayılı "65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun"un ilgili maddeleri gereğince bağlanan bir aylıktır.

Bu aylık, ekonomik olarak zor durumda olan 18 yaşından büyük engelli bireyler ve bakmakla yükümlü oldukları 18 yaşını doldurmamış engelli yakınlarına üç aylık periyotlarla ödenir. Engelin derecesine göre aylığın miktarı değişkenlik gösterir.

Engelli maaşı alabilmek için belirli şartlar bulunmaktadır. Yetkili bir hastaneden alınmış olan engelli sağlık kurulu raporuna göre, engel oranı %40 ila %69 arasında olanlar ile hayatlarını başkalarının yardımı olmadan sürdüremeyecek derecede engelli (%70 ve üzeri engel oranına sahip olanlar), engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilirler.