Hükümetin gizlice yaptığı emekli planı ortaya çıktı! Seçimden önce emekliye verilecek seyyanen zammın oranı sızdırıldı

Hükümetin gizlice yaptığı emekli planı ortaya çıktı! Seçimden önce emekliye verilecek seyyanen zammın oranı sızdırıldı

Kulislerde, geçen yıl olduğu gibi, seçim öncesi en düşük emekli maaşına artış yapılması beklentisi oluşurken, yıllardır uygulanan sistem çerçevesinde en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı ortaya çıktı. Emekliye ne kadarlık bir seyyanen zam yapılacak? İşte detaylar…

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yeni yıl zam oranını yüzde 49.25'e yükselten iktidar, en düşük emekli maaşını ise yüzde 33 oranında artırmıştı. Geçen yıl olduğu gibi, kulislerde seçim öncesi en düşük emekli maaşına artış yapılması beklenirken, yıllardır uygulanan sisteme göre en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yıl, 14 Mayıs seçimleri öncesinde iktidar, en düşük emekli maaşına seyyanen bir zam yaparak 5 bin 500 TL olan taban aylığını 7 bin 500 TL'ye yükseltti.

Yıllar içinde yaşanan yüksek enflasyon karşısında, asgari ücretin oldukça altında kalan emekli aylıkları, milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisinin tepkisine neden oldu.

16 Ocak'ta açıklanan yüzde 42.57'lik emekli zammı, ardından gelen tepkiler sonucunda yüzde 49.25'e çıkarılmıştı. Ancak, hükümet en düşük emekli maaşı konusunda herhangi bir adım atılmadı.

2023 yılında mart ayında 7 bin 500 TL'ye yükselen emekli aylıkları, yeni yılda yalnızca yüzde 33.34 oranında artırılarak 10 bin TL'ye çıkarılmıştı. Bu düşük zammın gerekçesi olarak, 31 Mart seçimleri öncesinde seyyanen zam yapılma ihtimali gösterildi.

ASGARİ ÜCRETE GÖRE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BU SEVİYEYE ÇIKARILACAK

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayı öncesinde 8 bin 506 TL olan net asgari ücret, seçimlerin ardından yapılan zamla 11 bin 402 TL'ye yükseltilmişti. Yeni yılda asgari ücretin 17 bin 2 TL olarak açıklanması, geçtiğimiz yılki oranlar üzerinden kıyaslanarak en düşük emekli maaşına yapılacak zam hakkında fikir yürütülmesine neden oldu.

2023 yılının mart ayında 7 bin 500 TL'ye yükseltilen en düşük emekli maaşları, zam sonrasında mevcut asgari ücretin %0.88'ine denk düşmekteydi.

Halihazırda asgari ücretin 17 bin 2 TL olması, en düşük emekli maaşı için aynı oranın uygulanması halinde mart ayında güncel rakamın 14 bin 961 TL'ye yükseleceği anlamını taşıyor.

2023 yılındaki %0.88'lik oranın uygulanması halinde en düşük emekli maaşı alan yaklaşık 7 milyon kişi, yaklaşık 4 bin 961 TL kadar seyyanen zam almış olacak.