Türkiye'nin Gizli İhracat Şampiyonu Mount & Blade Seçildi

Türkiye'nin Gizli İhracat Şampiyonu Mount & Blade Seçildi

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Dünya Gazetesi'nin iş birliğiyle yönettiği Türkiye'nin gizli ihracat şampiyonları, ülkenin ekonomideki payının arttırılması ve ihracatların gelişmesi amacıyla seçildi. Bazı ölçütler doğrultusunda yapılan seçimlerin sonucunda toplamda on kategoride ödül dağıtıldı. "Özgün Ürün" kategorisi altında Türkiye'nin Gizli İhracat Şampiyonu ise Mount & Blade oldu.

Halen daha ODTÜ Teknokent'te çalışmalarını gerçekleştiren Türk oyun geliştiricisi TaleWorlds ekibi Mount & Blade yapımı ile birlikte aldığı bu ödülle başarılarını tescillemiş oldu. Ayrıca bu ödül bir ilk. Daha önce birçok kez gerçekleştirilen bu seçimlerde hiçbir Türk yapımı oyun ödüle layık görülmemişti.

Geliştirici ekip TaleWorlds'ün biraz detaylarına indiğimizde aslında bu başarıyı sadece Mount & Blade oyununu yurt dışına ihraç ederek yakalamadığını görüyoruz. Oyunun yanı sıra oyunlarında kullandıkları geliştirme teknolojilerini de satan ekip, bu şekilde kendi teknolojileri üzerinden yeni oyunlar çıkmasına olanak sağlıyor. Toplamda 212 ülkeye satışı gerçekleştirilen Mount & Blade, bugüne kadar 7 milyon satış rakamına ulaşmayı başardı. İşin üzücü kısmı ise satışların %96'sı yurt dışına yapıldı. Yani Mount & Blade'in satışlarının sadece %4'lük kısmı Türkiye'de gerçekleştirildi. Mount & Blade'in bu ödülü almasını sağlayan bir diğer etkende oyunun diğer sektör ve bölümlere nazaran hava, kara ya da deniz yoluyla değilde dijital yollardan satılıyor olması. Tüm dünyaya aynı anda dijital yollarla ithal edildi ve diğer ihraç edilenlere göre bu alanda hiçbir sıkıntı yaşanmadı.

Bu başarının ardından ise TaleWorlds Genel Müdürü Ali Erkin şu açıklamaları yaptı:

"Oyun sektörünün bir bileşeni olarak böyle bir ödüle değer bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu ödül, bizim için olduğu kadar 10 milyar dolar ihracat hedefleyen dijital oyun sektörü için de büyük bir motivasyon kaynağı olacak. Bakanlıkların, ilgili kurumların sektöre gösterdikleri ilgi ve verdikleri destekleri çok önemsiyoruz. Bu tür olumlu değerlendirmeler sektörü cesaretlendiriyor.

Ödül almanın yanı sıra yüksek katma değerli ihracat alanında ödüle layık görülmüş olmak, oyun geliştiricilerin yaptığı çalışmalara verilen önemi göstermesi açısından çok kıymetli. Devletimizin devamlı destekleriyle inşallah nice yerli oyun geliştiricilerimiz ihracat şampiyonu olacaklar. Bu alandaki yüksek katma değerli sürdürülebilir ihracatımız artarak devam edecek."