Steam'deki Oyunların Fiyatları Yükselebilir!

Steam'deki Oyunların Fiyatları Yükselebilir!

Avrupa Birliği ticari rekabet ilkeleri doğrultusunda bazı araştırmalar yürüten Avrupa Komisyonu, bu seferde en büyük dijital oyun platformu olan Steam için inceleme başlattı. Bu inceleme Steam alehine sonuçlanırsa oyunların fiyatları yükselebilir.

Avrupa Komisyonu, Steam üzerinde başlattığı bu incelemenin sebebi olarak fiyat adaletsizliği & yolsuzluğu olarak belirtiyor. Avrupa Komisyonuna göre Steam farklı ülkelerde yaşayan insanlara oyunların satış fiyatlarını eşit tutmuyor ve bazı kampanyaları bazı ülkelerdeki insanlara sunmuyor.

Şimdi durumu biraz daha açalım. Avrupa Birliği, ticari rekabet ilkelerine göre tek bir pazar olarak kabul ediliyor. Yani Avrupa Birliğine bağlı ülkeler ile ticaret yapan kurumlar, bu ülkelerin tamamına aynı fiyatları sunmak zorunda. Eğer kurumlar aksi yönde hareket ederse bu sefer rekabet kanunlarını çiğniyor ve yolsuzluk yapmış oluyor. Valve'in Steam'de böyle bir yol izleyip izlemediği, coğrafi durumlara göre fiyat yolsuzluğu yapıp yapmadığı ise yürütülen inceleme ve araştırma tamamlandığında ortaya çıkacak. Ayrıca Avrupa Komisyonu bu incelemeyi tam zamanlı olarak aynı anda Capcom, Bandai Namco, Focus Home ve Koch Media gibi bilindik oyun geliştirici ve yayıncı ekiplere de başlattı.

Peki bu inceleme ve araştırma biz oyuncuları nasıl etkileyecek?

Eğer ki Valve'in Steam'de uyguladığı fiyatlar rekabet kanunlarını çiğniyorsa Valve haksız bulunacak ve büyük yaptırımlar uygulanacak. Biz oyuncuları etkileyeceği kısımsa burada devreye girecek. Bildiğiniz üzere dolar şu zamanlarda fazlasıyla inişli çıkışlı. Hatta kimi zaman rekor bile kırabiliyor. Fakat bu değişimler Steam'de bizleri etkilemiyor. Yani oyunların fiyatları dolar yükselse bile TL kurundan sabit kalıyor. Eğer Valve haksız bulunursa bu fiyatlarda da oynama yapılacak ve o anki kura göre fiyatlar şekillenecek. Yani oyunların fiyatları bir hayli yükselecek. Umarız ki böyle bir durum yaşanmaz ama şuanda Valve pekte haklı görünmüyor.