Facebook, Messenger'in Yeni Anlık Oyun Sistemini Test Ediyor

Facebook, Messenger'in Yeni Anlık Oyun Sistemini Test Ediyor

Messenger yakın zamanda duyuracak olduğu, insanların birbirleriyle rekabetli oyunlar oynamasını sağlayacak olan "Anlık Oyun" sistemi için test çalışmalarına başladı.

Facebook görünen o ki son zamanlarda oyun konusunu epey kafasına takmış durumda. Mobil oyunların artışı ve Android ile iOS'un oyun pazarındaki yükselişi üzerine oyun konusunda geride kalmak istemeyen Facebook, her yönden önemli adımlar atmanın peşinde. Kısa süre önce Steam'den çok daha iyi hale geleceğini iddaa ettiği ve Steam'e bir rakip olarak çıkardığı Gameroom'u kullanıma sunan Facebook, şimdi de gözde uygulaması Messenger'i rekabetli oyunlarla doldurmayı planlıyor. Hatırlayacağınız üzere MSN dönemlerinde arkadaşlarımızla yazışmanın yanı sıra Tavla, Okey gibi bir çok oyun için davet atabiliyor ve mesajlaşmayı gerçekleştirdiğimiz pencere üzerinden bir yandan da oyun oynayabiliyorduk. Bu özellik belkide kullanıcıların MSN üzerinde daha fazla vakit geçirmesini sağlıyordu. Facebook'da buna benzer bir sistem geliştirerek "Anlık Oyun" sistemini bir kaç ülkede test aşamasına açtı.

"Anlık Oyun" sistemi, Messenger'ın konuşma penceresinin üstünde küçük boyutlu ve hiçbir zahmete girmeden çok az internet boyutlarında çalışabilen rekabete dayalı Facebook oyunlarını oynamaya imkan sağlıyor. Facebook "Anlık Oyun" sisteminin sinyallerini aslında aylar önceden veriyordu. Basket atma, top sektirme, satranç gibi Messenger içerisinde gizli bir şekilde bulunan ve sadece belli başlı bazı kodlarla aktif edilebilen bu mini oyunlarda yaptığımız skorlarla sıralamalara giriyor ve arkadaşlarımızla yarışabiliyorduk. "Anlık Oyun" sisteminin biraz daha detaylarından bahsedecek olur isek, istediğiniz zamanlarda Facebook'taki arkadaşlarınıza düello teklifi gönderip onlarla birlikte rekabete dayalı bir oyuna girebileceksiniz. Güzel tarafı şu, eş zamanlı olarak girmek zorunda değilsiniz. Kötü tarafı ise, sıra tabanlı oyunlar olduğundan dolayı kendi sıranız bittiğinde rakibinizin Messenger'a girmesini bekleyeceksiniz.

Peki bu "Anlık Oyun" sisteminde ne tür firmaların veya bağımsız yapımcıların oyunları olacak?

Facebook tarafından yapılan açıklama doğrultusunda "Anlık Oyun" sistemi üçüncü parti geliştiricilere açık olacak. Bunun için önümüzdeki ay bir geliştirici kiti yayınlamayı planlayan Facebook, aynı zamanda oyun geliştirecek olan yapımcılara da gelir sağlayacak. Bu da büyük ihtimalle oyun içi satın almalar olacağı anlamına geliyor.

Shuffle Cats Mini

Şimdilik çıkması planlanan ilk oyun ise Candy Crush'ın geliştiricisi King.com'un hazırlamış olduğu Shuffle Cats Mini. Şuanda Yeni Zelanda, Avustralya gibi bölgelerde test aşamasında olan yapımın bütün Messenger kullanıcılarına ne zaman yayınlayacağı ise açıklanmadı. Big Viking isimli geliştirici firma ise HTML5 tabanlı yapımlar (Anlık Oyunlar) için büyük bir yatırımda bulundu. Big Viking'in CEO'su Albert Lai bu konu hakkında herhangi bir mesajlaşma platformunda Big Viking'in oyunlarını oynayabileceklerini söyledi. Akıllara direk olarak Messenger geldi fakat kendisine yöneltilen Messenger'a gelecek mi sorusu üzerine de yanıtsız kalmayı tercih etti. Facebook henüz test aşamasında olduğu için bunun bir gizliliğe dayandığını düşünüyoruz. Eğer Big Viking'in web sitesine girerseniz Galatron VS isimli "Anlık Oyun"un kısa versiyonunu oynayabilirsiniz. Şuanda Kik mesajlaşma platformunun "Anlık Oyun"larından biri olan bu yapım temel olarak Messenger'ın oyun sistemine de oldukça uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Galatron VS