Yeni Faiz Oranları Belli Oldu! Dolar Yükseldi Faizler Dibi Gördü!

Yeni Faiz Oranları Belli Oldu! Dolar Yükseldi Faizler Dibi Gördü!

Uzun zamandan beri ülkemizde faiz ile dolar arasındaki bağlantı sebebiyle birçok tartışma söz konusu. Doların yükselmesi ile birlikte faizin aşağı doğru çekildiği görülmekte devlet tarafından alınmış olan kararlar çerçevesinde faizini indirilmesini büyük

Uzun zamandan beri ülkemizde faiz ile dolar arasındaki bağlantı sebebiyle birçok tartışma söz konusu. Doların yükselmesi ile birlikte faizin aşağı doğru çekildiği görülmekte devlet tarafından alınmış olan kararlar çerçevesinde faizini indirilmesini büyük bir hızla devam ediliyor. Böylece dolar altın ve euro gibi döviz ve emitaların yükselmesi ile birlikte faizinde aşağı doğru çekildiği görülüyor. Böylece bankalar tarafından vatandaşlara sunmakta olan kredilerin faiz oranları da aşağı doğru düşmüş bulunuyor. Şimdi son zamanlarda olan yaşanan düşüş ile birlikte faiz oranlarının ne olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

11910009-728xauto.jpg

Milyonlarca vatandaş döviz kurlarında yaşanan yükselişler sonrası Merkez Bankası'nın bugünkü kararını bekliyordu. Vatandaşların beklediği karar açıklandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası(TCMB) faiz oranını yüzde 16'dan yüzde 15'e düşürdü. Yapılan açıklamada haftalık repo faizi yüzde 16'dan yüzde 15'e düşürüldü.

Faizler Neden Düşürüldü.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası(TCMB) başkanı Şahap Kavcıoğlu önderliğinde toplanan Para Politikası kurulu (Taha Çakmak, Mustafa Duman, Elif Haykır Hobikoğlu, Emrah Şener ve Yusuf Tuna) vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 16'dan yüzde 15'e indirilmesine karar verdi. Para Politikası Kurulu'nun böyle bir karar almasında etkili olan sebep; küresel iktisadi faaliyette yılın ilk yarısında yaşanan ekonomik toparlanma ve aşılama oranlarındaki artışa rağmen salgında yeni varyantların küresel iktisadi faaliyetler üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktır.

Merkez Bankası'nın Hedefi

TCMB'nin temel amacı fiyat istikrarı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüş sağlayan göstergeler oluşturmak ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşmaktır. Para Politikası Kurulu bunun için faiz oranını yüzde 16'dan yüzde 15'e düşürüldü. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar; ülke risk primlerindeki düşüş ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak düşmesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylece yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır. Para Politikası Kurulu kararlarını şeffaf, öngürülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.

merkez-bankasi-ndan-kur-aciklamasi-sirketler-ve-yurttaslar-uyarildi-947302-5.jpg