Crysis ve Crysis: Warhead, DRM'siz Şekilde Satışa Sunuldu!

Crysis ve Crysis: Warhead, DRM'siz Şekilde Satışa Sunuldu!

Çıktığı sene dünya çapındaki oyun siteleri tarafından ödüle layık görülen FPS oyunu Crysis ve devamı olan Crysis: Warhead DRM’siz oyunlarıyla bilinen Good Old Games (GOG) platformunda indirimli olarak satışa sunuldu.

Birçok yapımcı firmanın sektörde örnek olarak aldığı Crysis’in, Türk kardeşler tarafından geliştirilmesi ülkemizde oyuna olan ilgili daha da arttırmıştı. Günümüzde bile yerli yapımlara aç olduğumuz su götürmez bir gerçek ve bundan neredeyse on yıl önce piyasaya böyle bir oyunun çıkması sonucunda oyuncuların yaşadığı gururu ve sevinci siz düşünün. Ancak serinin ilk oyunu olan Crysis’e gösterilen büyük ilgi devam oyunlarında aynı boyutta sürmemiş ve gitgide azalmıştı. Bu durum Türk kardeşleri de maddi olarak sıkıntıya sokmuştu.

Crytek’e iyi ve kötü birçok deneyim yaşatan Crysis serisinin ilk iki oyunu, DRM’siz oyunlarıyla nam salmış olan Good Old Games (GOG) paltformunda, 3 Kasım tarihine kadar yüzde 60 indirimle, 7,99 dolardan satışa sunuldu.

DRM nedir?

Açılımı Digital Rights Management olan kısaltmanın Türkçe karşılığı Dijital Haklar Yönetimi’dir. Birçok firmanın dijital ortamda kullandığı yöntemler bütünü olarak özetlenebilecek DRM, firmaların satış sonrası içeriklerinin takibini yapmasına olanak sağlaması ve çoğunlukla kopya içeriklerin üretilip yayınlanmasını engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Kimi firmalar iyi bir yöntem olduğunu söylese de kimi firmalar da bu yöntemi hiç sevmezler. Amazon, Microsoft, EA gibi birçok firma DRM kullanırken GOG, Humble Bundle gibi firmalar da ürünü pazarlarken DRM’siz olmasını bir artı olarak kullanırlar.