Bomb Sweeper (Tanıtım)

Bomb Sweeper (Tanıtım)

Bugün sana eski oyunlardan devam edeceğim ama bu sefer daha çok hiç bilinmeyen oyunlardan gitmeye karar verdim. Oyunun adı Bomb Sweeper ve 2002 yılında Snowbro Software tarafından yapılıp, çıkartılmıştır.

Giriş

Bomb Sweeper oyunu aslında Nintendo yapımı Game&Watch makineleri için çıkardığı oyunun bir kopyası olup, tamamen Nintendo Entertainment System için yapılmıştır. Oyunun çıkış bilgilerini, yapımcılarını zaten açıklamıştım. Oyun sadece İngilizce desteklemekte ve FCEUX adlı öykünücüde tam teşekküllü çalışabilmektedir.

Oyundaki amacın, bombacıyı kaybolduğu labirentten kurtarmalısın ve bunu yapabilmen içinse, bombaya doğru gideceksin. Oyunun bölümleri tek ekranda geçmesine rağmen asla hata affetmeyin bir oyun diyebilirim.

Bulmaca Özelliği

Oyunun bulmaca sistemi diğer oyunlardan pek farkı yok ama oyuncuyu kendine çekebilecek bir yapıya sahip. Oyun başta kolay gibi gözükmesine rağmen, aslında hiç göründüğü kadar kolay olmayan bir oyuna dönüşebiliyor. Oyunun ana karakteri çarpraz hareket etmiyor ama bu oyunda onun yokluğunu hissetmiyorsun bile. Yani oyunun ana sistemini sisteme çok iyi yedirmişler diyebilirim.

Oyunun engelleri aslında bir kutu gibi düşünebilirsin ama kısmen, en iyisi biraz açayım daha iyi anlatmış olurum. Şimdi senin karakterin önünde bir engel var ve bu engelin önünde de bir engel var. Oyun o engeli kaldırmadığın sürece o engeli hareket ettiremeyeceksin. Engelleri ittirmek için sadece karakteri o engele getirmen ve duruma göre, engeli iteceğin yere göre yiteceksin. Sana bir taktik önereyim, oyunu durdurun ve kafandan bölümü canlandır. Arkasından plan yaparsın ve oyunu tekrar başlat ve öyle oyna.

Seviye Düzenle

Bu oyunda bir seviye düzenleme yazılımı içinde gömülü geliyor ve menüde ulaşman için orada seni bekliyor olacak. Seviye düzenleme yazılımını ana bölümleriyle değiştirecek şekilde yazılmış olmasına rağmen, düzenlemeyi açtığın zaman o bölümü silecek ve senin için boş bir sayfa açacaktır. Eski oyunlarda, sanırım 2020 yılındaki oyunlarında çoğunda olmayan bir özellik için çok eleştirmeye gerek yok.

Bu yazılımı açtın ve bölüm yapacaksın. Sana en iyisi yazılımını anlatayım, öğrenmende fayda var. Karakteri köşelerden uzak yani oyun alanında A tuşuna basarsan ana karakterin soluna bir duvar çıkartır, tekrar basman sonucunda o duvar yok olur. B tuşuna basarsan ana karakterin yukarısına bir duvar çıkartır, tekrar basman sonucunda o duvar yok olur. Karakteri köşelere yönlendirir. A tuşuna basarsan, bombayı sola koyarsın ama yeniden basarsan bombayı kaldırırsın. B tuşuna basarsan, bombayı yukarıya koyarsın ama yeniden basarsan bombayı kaldırırsın. Ayrıca bomba olmazsa bölümü geçemezsin. Oyun bölümü geçip, geçmediğini karakterin bombaya değdikten sonra o tuşa bir daha basması gerekecek şekilde yazılmış. Son olarak karakterin çıkacağı yeri seçin, bunu yapmak için karakteri yönlendirebilirsin. Yeri seçince başlat tuşuna basın, bölüm yapman için gereken odaya geri yönlendirilirsin. Bölümü denemen için, Play Mode A veya Play Mode B alanlarından birine basman yeterlidir.

İki Farklı Zorluk

Oyunu oynamak için iki farklı zorluk yer alıyor. Bu zorluklar Game A (Kolay) ve Game B (Zor), yukarıdaki resim Game A'dan alınmıştır. Oyunun bölümleri değişiyor ve bu değişen bölümlere ek olarak birde oyun süresi ve can azalıyor. Bu süreleri açıklayayım, Game A'nın süresi 5000 iken, Game B'nin süresi 4000'dir.

Oyunun sürelerinde saymalar aynıdır, yani demek istediğim geriye yüzer yüzer saymasıdır. Oyunun Game B zorluğu ana oyundan daha zor olduğu kesin ama eğlenmek için oynamalık bir zorluktur diyebilirim.

Not

  • A, B, Seç ve Başlat tuşlarını kullandığın öykünücüden ayarlamalısın.
  • FCEUX gibi öykünücüleri internetten bulabilirsin.
  • Oyunu internetten bulabilirsin ama BombSweeper.nes yazmalısın. İndireceğin siteye karışamam.
  • Bu iş aslında bir nevi Homebrew.

Son

Bugünlük benden bu kadar.