Battlefield 1'de DirectX 12 Nasıl Aktif Edilir?

Battlefield 1'de DirectX 12 Nasıl Aktif Edilir?

Öncelikle yazıya başlamadan önce DirectX nedir, ne işe yarar, kısaca bir özet geçeyim. DirectX, Microsoft’un oyunlar ve başka çoklu ortam yazılımları için geliştirmiş olduğu bir programlama ara yüzüdür. Genel olarak, oyunlar ve uygulamalarla sisteminizdeki donanımların (ekran kartı, ses vs.) daha uyumlu çalışmasını sağlayarak aldığınız performansı arttırmaya yarar. Çeşitli sürümleri bulunmakla beraber şu an için en güncel sürümü DirectX 12 sürümüdür.

DirectX 12 sürümü Microsoft’un Windows 10 işletim sistemi ile birlikte yayınlamış olduğu sürümdür. Yukarıda belirttiğim uyumlulukları daha iyi sağlayarak performansı eski sürümlere oranla daha yüksek tutar ve bunu eski sürümlere kıyasla daha az enerji harcayarak yapar. Bu sürümle birlikte işletim sisteminizde bulunan DirectX tabanlı birçok uygulamaya çoklu çekirdek kullanımı özelliği gelmiştir. Böylece işlemci çekirdekleri daha verimli ve daha dengeli şekilde çalışmaya başlamıştır. Birçok oyunun direk olarak desteklediği DirectX 12’nin yanı sıra pek çok oyun da aldığı güncellemeler ile birlikte DirectX 12 uyumlu hâl almaktadır. Zira DirectX 12 sağladığı performans artışı ve güç tasarrufu sayesinde önümüzdeki rahat beş senenin API’yı olarak görülüyor.

Yukarıda da belirttiğim üzere birçok oyunda DirectX 12 desteği bulunuyor. Battlefield 1 de bunlardan birisi. Peki, oyun içinde bunun açık olup olmadığına nasıl bakarız? diye soracak olursanız, oldukça kolay bir yöntemle: Oyunun ayarlar kısmından görüntü ayarlarına geliyoruz. Fark edeceğiniz üzere oyunda iki ayrı görüntü ayarı sekmesi bulunuyor. Buradan gelişmiş görüntü ayarları kısmına geliyoruz. Aşağıdaki görselde de görebileceğiniz üzere seçeneklerin en başında DirectX 12’nin açık olup olmadığını görebileceğiniz bir seçenek bulunuyor. Bu seçenek açık ise oyunun DirectX 12 uyumluluğu aktif demektir.

Battlefield 1 DirectX 12

Battlefield 1’de DirectX 12’yi aktif edip etmemek ne gibi yararlar veya zararlar meydana getirir? diye soracak olursanız: Bu ayarı aktif hâle getirmek oyundaki performansınızı arttırır ve işlemcinize binen yükü çekirdekler arasında daha dengeli bir şekilde paylaştırarak azaltır. Bunun dışında, kimi forumlarda, AMD marka ekran kartı kullananlar DirectX 12’yi aktif ettiği zaman oyun içinde daha fazla FPS aldığını belirtiyor. Bazı kullanıcılar da DirectX 12’yi aktif ettikleri zaman oyun içerisinde bir hata ile karşılaşıp oyunun kapandığını belirtiyor. Kısacası bu konuyla ilgili bilmeniz gereken kilit nokta ekran kartınızın DirectX 12 desteğini sağlayıp sağlamadığı. Ekran kartınız DirectX 12 ile ne derece uyumlulukta çalışıyor, bilmeniz gereken bu. Bunun hakkında bir bilginiz olmadan direk DirectX 12 ayarlarını kurcalarsanız ve elde etmek istediğiniz sonucu alamazsanız, maalesef ki, buradaki tek hatalı siz olmuş olursunuz.

[battlefield1turkiye]