Lancia Ypsilon: Markanın ilk elektrikli otomobili ortaya çıktı

Lancia Ypsilon: Markanın ilk elektrikli otomobili ortaya çıktı

Lancia, meşhur Ypsilon'unun iadesi için kısa süre önce sona eren bir alay kampanyası başlattı. %100 elektrikli kompakt nihayet tüm biçimleriyle ortaya çıktı.

Lancia, 117 yıllık geçmişine rağmen yavaş yavaş unutulmaya yüz tutmuştu. Flaminia ve Aurelia B24 Spider, verimli Delta, Stratos ve 037 ve hatta eklektik Fulvia veya Beta HPE gibi sembolik modellerle eskimeyen İtalyan zarafetiyle eş anlamlı olmak isteyen bir marka için çok yazık.

Artık Stellantis grubunun bünyesine katılan marka yine de geri dönüş yapmaya hazırlanıyor. Stellantis'in “Dare Forward” stratejik planının bir parçası olan diğer üç otomobilden önce ünlü Ypsilon isimli modelle başlayacak bir rönesans. Yeni Lancia Ypsilon, başka bir SUV yerine %100 elektrikli kompakt formunda gelecek. Bu aynı zamanda birkaç aşamada bir alay kampanyasının da konusuydu, ancak bu, birkaç sızıntı nedeniyle bir şekilde gölgelendi. Her şeye rağmen Lancia, Sevgililer Günü'nden yararlanarak nihayet yeni Lancia Ypsilon'u tanıttı. Veya en azından sınırlı sayıda üretilen ilk Lancia Ypsilon Edizione Limitata Cassina.

Üretici, Lancia Ypsilon'un üçüncü nesli için CMP teknik platformunu (Ortak Modüler Platform için) sağlayan Stellantis grubuna güvendi. Aynısı 2. nesil Peugeot e-208'in yanı sıra Opel Corsa E'de de kullanılıyor. Lancia Ypsilon, 1.584 kg ağırlığa rağmen 4,08 m uzunluğunda, 1,76 m genişliğinde ve 1,44 m yüksekliğinde boyutlara sahip.

Tasarım açısından Lancia, Stratos gibi ikonik modellere birkaç saygı duruşunda bulunmak için zengin geçmişinden yararlandı. Böylece, ralli dünyasının bu efsanevi modeli, yuvarlak arka farlarını, orijinal yazı tipi moda dünyasından ilham alan, fırçalanmış paslanmaz çelikten Y harfine sahip yeni Ypsilon'a ödünç veriyor. Elbette son derece çağdaş Lancia Pu+Ra HPE'de olduğu gibi LED'lidirler. Geçtiğimiz yıl Milano'da tanıtılan bu konsept, özelliklerini yeni Lancia Ypsilon'un ön kısmına da taşıyor. Elbette buradaki tasarım, Lancia logosunu vurgulayan üç ışık huzmesiyle oldukça bölücü, ancak araç farkını açıkça ortaya koyuyor, ancak profilden baktığımızda en yeni Opel Corsa ile de açıkça bir bağlantı buluyoruz.

Lancia kabinde de bazı şeyleri farklı yaptı. Açıkçası Lancia Ypsilon'un zamana uygun ekranları entegre etmesi gerekiyordu. Direksiyonun arkasındaki göstergeler %100 dijitaldir; bilgi-eğlence sistemi ise havalandırma deliklerine bakan 12,5 inçlik bir dokunmatik ekran tarafından sağlanır. S.A.L.A olarak adlandırıldı. (İtalyanca'da "oturma odası" anlamına gelir, aynı zamanda Sound Air Light Augmentation) özellikle otomobilin ses, klima ve aydınlatma işlevlerinin kontrol edilmesi için tek bir düğmeden yararlanır. Aynı zamanda gelecekteki Lancia modellerini de donatacak. Çünkü İtalyan üreticinin, bazı elektrikli otomobillerde giderek norm haline gelen tamamen dijital teknolojiye yönelik eleştirilere karşı dikkatli olduğu görülüyor. Böylece Ypsilon, S.A.L.A.'ya ek olarak, körü körüne daha kolay erişilebilen klima kontrolleri gibi diğer çok kullanışlı düğmeleri de bünyesinde barındırıyor.

Apple CarPlay ve Android Auto uyumlu bilgi-eğlence sistemi, bir akıllı telefon için kablosuz şarj cihazı, üç USB-C bağlantı noktası ve bir sanal asistanla ilişkilidir; bunların şu ana kadar diğer üreticilerde test edebildiğimizden daha verimli olacağını umuyoruz. .

Orta konsolun ön tarafında tavolino (masa) adı verilen garip yuvarlak bir raf bulunuyor. Bu sahte sehpanın Lancia Ypsilon'un oturma odası atmosferini güçlendirmesi bekleniyor. Akıllı telefonunuzu, sürüş sırasında her yöne gitme riski olmadan oraya yerleştirip yerleştiremeyeceğinizi zaman gösterecek. Sürüşten bahsetmişken Lancia, Ypsilon'un segmentte standart olarak Seviye 2 otonom sürüş sistemiyle donatılmış tek model olacağını söylüyor.