FBI raporunda öne çıkanlar, işle ilgili dolandırıcılık e-postalarında yaklaşık 43 milyar dolar kaybedildi

FBI raporunda öne çıkanlar, işle ilgili dolandırıcılık e-postalarında yaklaşık 43 milyar dolar kaybedildi

2016 ve 2019 yılları arasında IC3, dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen dolandırıcılar tarafından 43.321.749.946 doların kaybedildiğini ortaya koydu. Mağdurlar tarafından yerel ve uluslararası vakalara ilişkin tam olarak 241.206 rapor vardı.

FBI ayrıca bu BEC (İş E-posta Uzlaşması) dolandırıcılıklarının oranının her yıl arttığını belirtti. Temmuz 2019 ile Aralık 2021 arasında, dünya çapında BEC dolandırıcılıklarına kaybedilen paralarda %65'lik bir artış oldu.

FBI ayrıca, hileli yollarla çalınan çoğu dolar ve fonların listelerini esas olarak Tayland ve Hong Kong ülkelerinin sıraladığını açıklıyor. Bu veriler, Çin'in de geçen yıl 2. sıradaki önceki konumundan 3. sıraya düştüğü 2021 yılı içindir. Meksika ve Singapur sırasıyla 4. ve 5. sırada yer aldı.

Bu güncellemeden önce, Haziran 2016 ile Eylül 2019 arasındaki aynı zaman dilimleri arasında 26 milyar doların kaybolduğu tahmin ediliyordu. PSA'dan gelen raporlar, daha önce belirtildiği gibi bu rakamı 43 milyar dolara güncelledi.

Rapora göre, 2021 yılındaki BEC dolandırıcılıkları, 2 milyar ABD doları değerindeki parayı çalma başarısı için en yüksek sırada yer aldı. Birkaç işletme ve kullanıcı bu BEC saldırılarının kurbanı oldu ve çok para kaybetti.

BEC dolandırıcılığının tam olarak ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz? Temel olarak, BEC dolandırıcılıkları, çeşitli işletmelerin e-posta hesaplarına yönelik dolandırıcılıklardır. İşletmeleri dolandırmak için bilgisayar korsanlığı, kimlik avı ve sosyal ağ gibi çeşitli taktikler kullanırlar. Bu dolandırıcılar, işletme tarafından kontrol edilen e-posta hesaplarının ödemelerini alır ve bunları kendi hesaplarına yönlendirir.

Ne kadar küçük veya büyük olursa olsun, herhangi bir işletme bu dolandırıcılıkların hedefi olabilir. Bunun en kötü yanı, bu dolandırıcıların, insanları dolandırırken bir işletmenin amiri veya iş ortağı kimliğine büründükleri için yüksek bir başarı oranına sahip olmalarıdır.

Ancak PSA, bu dolandırıcılığın her zaman bir işletmeden veya bir kişiden fon çalmaya yönelik olmadığını da söylüyor. Bu BEC dolandırıcılıkları, insanları şifreler veya kripto cüzdanları gibi kişisel bilgileri vermeye de kandırabilir.

Bu tür dolandırıcılıklardan korunmak için iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirebilir, giden bağlantının URL'sinin güvenilir olduğundan emin olabilir, alan adını iki kez kontrol edebilir ve herhangi bir giriş bilgisi vermekten kaçınabilirsiniz.

FBI, birisi bu BEC dolandırıcılığına kurban giderse, bankayla iletişime geçerek tüm fonlarını derhal geri çekmesi gerektiğini belirtti.