Scroll Lock Ne İşe Yarar?

Scroll Lock Ne İşe Yarar?

Bilgisayarlarda yazı yazmak ve belirli işlemleri gerçekleştirmek için kullandığımız fiziksel klavyelerin üzerinde farklı isimlerden ve harflerden oluşan tuşlar bulunuyor. Yazı yazmak için kullandığımız harf tuşlarının yanı sıra klavyelerde yer alan tuşlarla bilgisayarlarda birçok işlemi gerçekleştirmemiz mümkün. Scroll Lock da klavyeler üzerinde yer alan ve aynı adla yazılı olan bir tuş olarak karşımıza çıkıyordu. Günümüzde önemli bir işlevi olmasa da geçmişte bilgisayar kullanıcılarının oldukça işine yarıyordu.

Scroll Lock Tuşunun Görevi Nedir?

Bilgisayarlarda işlemlerimizi gerçekleştirmek için kullandığımız klavyelerde belirli tuşlar yer alıyor. Birçok klavye üzerinde görebileceğiniz ancak günümüzde herhangi bir işlevi olmadığını söyleyebileceğimiz Scroll Lock tuşu, geçmişte önemli bir fonksiyona sahipti. Scroll Lock, daha çok eski klavyelerde görebileceğiniz yardımcı bir tuş olarak karşınıza çıkıyor. Bu tuşun ne işe yaradığı günümüzde merak edilse de geçmişte ilk kullanıcılar tarafından önemli bir yere sahipti.

İlk bilgisayarlar günümüzden çok farklı olarak tasarlanmış ve kullanımı oldukça zor olan cihazlardı. Bu cihazları yönetmek için bugün oldukça yaygın kullanılan fareler kullanılmıyordu. Bu nedenle fare ile yapılacak olan tüm işlemler ilk bilgisayarlarda klavye ile gerçekleştiriliyordu. Bu nedenle fare ile yapabileceğiniz birçok işlemi klavyelerde yer alan tuşlarda bulabiliyorsunuz. Her tuşun farklı bir fonksiyonu olduğu gibi scroll lock tuşu da kullanıcıların oldukça işine yarayan önemli bir tuş olarak klavyelerde yerini alıyordu.

Scroll Lock tuşunun Türkçe karşılığı kaydırma kilididir. İlk bilgisayarların fare olmadan yönetilmesinden dolayı bu tuş işlerini kolaylaştırıyordu. Scroll Lock tuşuna tıklanması halinde klavye üzerinde yer alan kaydırma tuşlarının yönlendirme özelliği aktif hale geliyor. Böylece bilgisayar kullanıcısı kaydırma tuşları ile yönlendirme fonksiyonunu rahatlıkla gerçekleştirebiliyor. Fare ile kolaylıkla yapılan bu işlem geçmişte Scroll lock tuşu ile yapılıyordu.

Scroll Lock tuşuna tıklanması ardından yön tuşları aktif olarak kullanılabiliyor ve kullanıcı tarafından ekran sağa, sola, aşağı ve yukarı hareket ettirebiliyor. Fonksiyonları belirli olan tuşların aksine Scroll Lock tuşunun şu an önemli bir fonksiyonu söz konusu değil. Bu nedenle yeni klavyelerde karşımıza daha az çıkıyor.