Rekabet Kurumu, Teknosa ve Vestel'e Ceza Kesti!

Rekabet Kurumu, Teknosa ve Vestel'e Ceza Kesti!

Hatırlayacağınız üzere Rekabet Kurulu geçtiğimiz yılın başlarında aralarında Vestel, Vatan, Bimeks ve Teknosa gibi teknoloji firmalarının bulunduğu birtakım firma için, Rekabetin Korunması Hakkında Kanununun 4. Maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle, soruşturma

başlatmıştı

. Bir yılın ardından bugün soruşturmada yeni bir aşamaya gelindi. Rekabet Kurulu Teknosa’ya 18 milyon 26 bin TL ve Vestel’e de 8 milyon TL idari para cezası verdi.

İdari para cezasına çarptırılan Teknosa ve Vestel'in yanı sıra soruşturmadan ceza almayan Bimeks de açıklama yaptı. Teknosa ve Vestel, bu durum ile ilgili yasal haklarının sonuna kadar kullanacaklarını belirten açıklamalar yayınladı.

Teknosa Ceza

Teknosa’nın yapmış olduğu açıklama şöyle:

"13.03.2015 tarihli özel durum açıklamamız ile, Rekabet Kurulu tarafından Şirketimizin de aralarında bulunduğu Bilgisayar ve Konsol Oyunları ile Tüketici Elektroniği Pazarı'nda faaliyet gösteren çeşitli teşebbüsler hakkında, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun uyarınca soruşturma açıldığı duyurulmuştu. Söz konusu soruşturmaya ilişkin olarak Rekabet Kurulu tarafından Şirketimize, İdare Mahkemeleri yolu açık olmak üzere, toplamda 18.025.556,40 TL tutarında idari para cezası verildiğine ilişkin karar, Rekabet Kurulu tarafından açıklanmıştır.

 

Söz konusu para cezası ile ilgili olarak bütün yasal haklarımız kullanılacak olup, konu ile ilgili gelişmeler özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemelere uygun olarak yatırımcılarımız ile paylaşılacaktır."

Vestel’in yapmış olduğu açıklama şöyle:

“Şirketimizin %100 bağlı ortaklığı Vestel Ticaret AŞ'nin de faaliyet gösterdiği tüketici elektroniği pazarına yönelik olarak, Rekabet Kurumu tarafından 4054 sayılı Rekabetin Korunması Kanunu kapsamında başlatılan ve 05.08.2015 tarihli özel durum açıklamamızla kamuya duyurduğumuz soruşturmada  Rekabet Kurulu kararını açıklamıştır. Söz konusu karara göre; Rekabet Kurulu, yargı yolu açık olmak üzere, Vestel Ticaret AŞ'ne 8.024.370,30 TL tutarında idari para cezası verilmesine karar vermiştir. Şirketimiz idari para cezası kararının iptali için yasal süresi içerisinde yargı yoluna başvuracak olup, konuyla ilgili gelişmeler kamuyla paylaşılacaktır.”

KAP’a bildirilen yukarıdaki açıklamalara ek olarak bugün Bimeks de KAP’a bu konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Bimeks’in yapmış olduğu açıklamada soruşturma kapsamında herhangi bir cezanın gerekli görülmediği paylaşıldı.

Ne olmuştu?

Rekabet Kurumu; Teknosa, Vatan, Bimeks ve Vestel’in de içinde olduğu birçok teknoloji firmasına, bilgisayar, konsol ve bunlara ait oyun içeriklerinin, ana dağıtıcı firmanın belirlemiş olduğu fiyatı görmezden gelerek kendi bünyelerinde bulunan satış noktalarında kendilerine göre satış fiyatı belirledikleri iddiası ile soruşturma başlatmış ve şöyle bir açıklama yayınlamıştı:

“Rekabet Kurulu tarafından alınan soruşturma kararları, hakkında soruşturma açılan teşebbüs ya da teşebbüs birliklerine kararın tebliğ edilmesini takiben kamuoyunun bilgisine sunulur. Kamuoyunun, Rekabet Kurulu kararları hakkında bilgilendirilmesi kapsamında yapılan bu açıklamalar, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin 4054 sayılı Kanun'u ihlal ettikleri, anılan Kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamaz.”