Battlefield 4 - İnceleme (multiplayer)

Battlefield 4 - İnceleme (multiplayer)

Battlefield 2, Battlefield: Bad Company 2, Battlefield 3 ve şimdi de Battlefield 4. DICE’ın gözbebeği, 1 numaralı serisidir Battlefield serisi. Battlefield 3’le büyük bir başarı yakalayan DICE bu başarıyı Battlefield 4’le taçlandırıyor. Peki Battlefield 4’ün Multiplayer bölümü nasıl? Oynarken içinde kaybolacağınız Battlefield 4’ün Multiplayer yazısı için buyurun efendim…

Battlelog

Battlefield 4’te, Battlefield 3’teki gibi gene serverlara Battlelog üzerinden giriyoruz. Birçok oyuncu Battlefield 3 zamanında Battlelog’u yadırgamıştı ve eğer Battlefield 4 çıkarsa tarayıcıdan değil de oyun içinden serverlara girmek istediklerini söylemişti. Fakat DICE kararından vazgeçmedi ve Battlefield 4’te de Battlelog’u bırakmadı. DICE, Battlelog’u sadece serverlara girmek için kullandığımız bir site değil bir sosyal paylaşım sitesi olmasını istiyordu. Bunun için büyük adımlar attı. Aynı Facebook’taki gibi ana sayfada kullanıcı iletilerini görebiliyoruz, en çok okunan konuları görebiliyoruz, arkadaşlarımızın en son oynadığı oyunu ve maçları görebiliyoruz ve bunlar mükemmel bir arayüzle bizi karşılıyor. Ayrıca Battlelog’da arkadaşlarınızla sohbet etme ve onların oynadıkları servera girebilme gibi özellikler de bulunuyor. Yani kısaca Battlelog mükemmel bir sistem olarak çalışıyor.

Şu binaya bi bazuka atsana lan!

Battlefield 4’ün kuşkusuz en büyük rakibinin Call Of Duty olduğunu söylüyoruz durmadan. Ve her oyunda Multiplayer bakımından rakibi Call Of Duty’yi adeta ezip geçiyor Battlefield 4. Gene hiç şaşırtıcı değil ki, bu Battlefield 4’te de böyle. Oyuncuların Battlefield 3’te en çok şikayet ettikleri şey yıkım efektleriydi. Battlefield: Bad Company 2’de bu özellik oyuncular tarafından çok sevilmişti fakat Battlefield 3’te işler biraz değişmişti. DICE hatasından ders almış ki Battlefield 4’te 3’e nazaran daha fazla yıkılabilen yerler görüyoruz. Ve bunlar genel olarak harika. Bir bazuka fırlatarak bir binayı yıkabilir, C4’le arabaları, helikopterleri ve duvarları patlatabilirsiniz. Tabi ki de oyunda her yer yıkılabilir değil fakat yıkılabilecek alan sayısı oldukça fazla. Bu nedenle oyundaki nerdeyse hiçbir yer sağlam değil. 2-3 katlı bina hiç ummadığınız anda yıkılabilir ve başınıza çökebilir. Şansınız varsa bina sallanmaya başladığı anda kaçarsınız, yoksa ölüsünüz. Diğer bir güzel özellik ise Battlefield 3’teki gibi önceden hazırlanmış bölgeleri değil, istediğiniz her yeri parçalayabiliyorsunuz. Yani bir özgürlük söz konusu ve isterseniz siperleri bile tarayarak haritadan kaldırabilirsiniz. Haliyle etraftaki nesnelerin detayları da artıyor. Haritalar artık daha dolu gözüküyor. Camlar, bardaklar, sandalyeler, kağıtlar ve daha sayamadığımız (ya da saymakla bitiremeyeceğimiz) nesneler bulunuyor etrafta. Hepsini parçalayabilmek de oyunun zevkini daha da artırıyor tabi.

Dostum bu harita mükemmel!

Haritaların daha canlı ve dolu olduğunu söylemiştik. Toplamda 10 tane haritayla karşılıyor bizi Battlefield 4. Operation Metro’ya benzer (fakat onun kadar başarılı değil) haritalar –ki buna örnek olarak Operatin Locker’ı verebiliriz- Her türlü aracı kullanabileceğiniz Golmud Railway, oyunun ünlü gökdelenleriyle dolu haritası Dawnbrekar gibi harika haritalar bizi karşılıyor.

Fakat tasarlanması yönünden mi yoksa kendine çeken bir güzellik yüzünden mi bilinmez 2 tane map oyuncular tarafından çok sevildi. Bolca apartmanı bulunan Flood Zone, okyanusta bulunan ada parçacıklarında güneşli bir hava varken birden yağmurun yağıp fırtınanın çıktığı Paracel Storm haritaları. Ama hakkınız vermek lazım, tüm haritalar güzel fakat Paracel Storm ayrı bir güzel. Battlefield 3’te 7/24 Operation Metro oynanıyorsa burada da 7/24 Paracel Storm oynanır. Bakın garantisini verebiliriz, Paracel Storm’u çok seveceksiniz.

Modlara geçmeden önce, Grafikler nasıl?

Geldik bir oyunun en can alıcı noktasına. Nasıl anlatacağımı bilmiyorum fakat grafikler bir harika. Mükemmel, hatta ve hatta dehşet. Bu kadar abartmamı anormal bulabilirsiniz ama oyunu oynadığınızda bana da hak vereceksiniz. Eğer iyi bir PC’ye sahipseniz en yüksek ayarlarda adeta bir şaheser oluyor Battlefield 4. En güzel yanı da en yüksek seviyede FPS düşüşleri olmaması. Nasıl oluyor da Battlefield 4’ün grafikleri Battlefield 3’ten katbekat güzel oluyor? Bu açıklanamaz bir durum, fakat grafikler o kadar güzel ki yani anlatamam.

Ya seslere ne demeli? Bakın, her yerde söylenen bir şey vardır: Sesler ve ses efektleri konusunda hiçbir oyun Battlefield’ı geçemez. Bu çok doğrudur, zira bunu Battlefield 4’te de hissediyorsunuz. O seslerin gerçekçiliği, patlamaların-yıkılmaların sesleri, oyun içindeki Soundtrack’ler… Hepsine ayrı ayrı çalışılmış ve hepsi de birbirinden güzel. Gerçek savaşın içinde hissediyorsunuz kendinizi. Bu nedenle Battlefield 4 Battlefield 3’ü geçerek daha güzel, daha da dehşet seslerle bir kez daha oyuncuların gönlünü kazanıyor.

Gelelim modlara?

Battlefield 4’te toplam 7 tane mod bulunuyor. Bunlar: Conquest, Rush, Deathmatch, Team Deatmatch, Squad Deathmatch, Domination, Obliteration ve Defuse. Sonradan gelen DLC’lerle beraber Capture the Flag ve Air Superiority’de Battlefield 4’te eklenmiş durumda. Hepimizin sevdiği Conquest modunda olay aynı: haritada belli noktalar var ve siz bunları ele geçirmeye çalışıyorsunuz ve Battlefield 4’te haritaların canlılığı-doluluğu  ile bu mod gene herkesin favorisi olacak gibi duruyor. Rush modunda ise değişen bir şey yok: Attacker ve Defender takımları var. Defender’lar M-COM’ları korurken Attacker’lar da Ticket sayısı bitmeden M-COM’ları yok etmeye çalışıyor. Diğer modları anlatmaya gerek yok, zaten hepsini biliyorsunuz. Benim burada anlatmak istediğim ‘Defuse’ modu. Bu mod kısaca Search and Destroy mantığına dayanıyor, o yüzden Counter oynayanlar bilirler bunu. İki takım var ve ikisi de beş kişilik Squad’lardan oluşuyor. Bir oyuncunun amacı hedefleri korumakken diğer oyuncunun amacı ise hedefi patlatmak. Bu modda taktik çok işe yarıyor ve diğer modlardan sıyrılıp kendini sevdirmeyi başarıyor.

Peki Class’lar ne alemde?

Oyuna başladığınızda Battlefield 3’teki aynı Class’lar karşılıyor sizi. Assault, Support, Engineer ve Recon bu Class’larımızın adı. Class’ları açıklamadan önce bir diğer yeniliği de anlatmak istiyorum size: Bildiğiniz gibi Battlefield 3’te oyuna gireceğimiz zaman arka planda oyuncunun görüntüsü yer alıyordu. Biz de nerde olduğuna bakıp ona göre oyuna giriyorduk. Battlefield 4’te işler değişmiş, Deploy penceresinde ufak bir pencere açılıyor ve takım arkadaşımızın kamerasından görüyoruz haritayı. Eğer tehdit altındaysa o takım arkadaşımız oyun bize Warning veriyor (yani kırmızı bir yazıyla uyarı veriyor) ve doğmadan önce bizi bir kez daha düşünmeye sevk ediyor. Bu gerçekten de çok güzel bir özellik olmuş. Bunu da söyledikten sonra Class’larla devam edebiliriz.

Assault: Assault’ların amacı klasik takım arkadaşlarına sağlık paketleri atarlar ve ölenleri şokla canlandırırlar. Savaşta en önde bulunur bu class ve hep en gözdedir. En sağlam silahları kullanır bu class, hem de takımın hayati desteğini sağlar. Battlefield 3’teki gibi yani, hiçbir fark yok.

Support: Support’ta aynı efendim. Savaşta önemli bir yere sahip bu class. Takımın cephanesinden sorumludur, yani anlayacağınız dilde takımına mermi dağıtmaktır görevi. Kullandığı silahlar yüksek mermi kapasitesine sahip olduğu için bir düşmanı mermi manyağı yapabilir. Yerlere mayın koyarak toplu halde düşmanları öldürüp adeta bir katliam yaratabilir. Ya da daha kolayı var, Mortar kullanarak uzaktan düşmanları öldürür.

Engineer: Bu Engineer adlı class’ımız (namı diğer Mühendis) Battlefield 3’e göre daha donanımlı, daha iyi bir class olmuş. Daha çok ekipman kullanabiliyor ve verdiği hasar sayesinde savaş araçlarının 1 numaralı katili unvanını alıyor. Son hızla giden bir arabayı en iyi bu arkadaşımız durdurabilir yani. Araç bozma yeteneği ve tamir etme yetenekleri var. Bu nedenle eğer bir araçta Engineer varsa yarı yolda kalmazsınız. Ayrıca Battlefield 4’le gelen yeni bir özellikle roket çeşitleri de arttırılmış. İyi mi olmuş peki bu? Çok iyi olmuş.

Recon: Geldik takımın psikopatına. Bu tahmin edeceğiniz üzere keskin nişancı sınıfıdır. Kullandığı silahlar sayesinde binlerce kilometre öteden düşmana Headshot koyabilir. Ayrıca yeni bir özellik olarak vuramadığı veya vuramayacağını anladığı düşmanı işaretleyerek takım arkadaşlarının işini kolaylaştırır Recon sınıfı. Güzel ve stratejik noktalara Battlefield 3’teki gibi Spawn Becon’ını koyarak takım arkadaşlarını haritanı en iyi yerinde oyuna sokabilir. MAV aracını kullanarak haritadaki tüm düşmanları görünebilir yapar ve sahip olduğu C4 ile düşman tankını bir tıkla havaya uçurabilir. Gerçekten de Battlefield 3’teki gibi Recon tüm psikopatlığıyla düşman takımını küfre günaha sokabilir.

Hepsi bu kadar mı?

Sen ne bekliyordun ki? Ha doğru pardon, oyunun kötü yanları değil mi? Az çakal değilsiniz ha. Evet efendim, oyunun hep iyi yanları mı var? Elbette yok. Server’larda ara sıra lag problemi veya ping problemi yaşayabilirsiniz (bu genellikle serverdan kaynaklı oluyor) Onun dışında oyun bug’u ve grafik hataları çok az. Yani hatalara rastlamanız nadir olacaktır.

Sonuca gel sonuca?

Sonuç olarak efendim, DICE gene bir başyapıta imza atmış. Gerekse grafikleriyle ve sesleriyle, gerekse gerçekçi savaş atmosferiyle size harika saatler yaşatabilecek bir oyun Battlefield 4. Battlefield 3’ü bırakmanıza sebep olan bu oyunu siz hala oynamadıysanız çok şey kaçırdınız demektir. Şiddetle tavsiye ediyoruz ve buradan da bir kez daha DICE’a teşekkür ediyoruz…

Battlefield 4 - Single Player İnceleme yazımızı okumak için yazıya tıklamanız yeterli.