Önizleme Nedir?

Önizleme Nedir?

Önizleme son zamanlarda teknolojik gelişmelerle birlikte sıklıkla karşımıza çıkıyor. Önizleme cihaz özelliklerine göre farklı anlamlara gelebiliyor. Örneğin Mac OS işletim sisteminde kullanılan önizleme terimi PDF görüntüleyici anlamına geliyor. İphone cihazlarda kullanılan terim ise mesajların, maillerin ve çeşitli uygulama bildirimlerinin küçük bir ekranda tanıtılmasını ifade ediyor. Video paylaşımları, sosyal medya uygulamaları gibi farklı platformlarda önizleme olarak hareketli kısa videolar tanıtılıyor.

Mesaj Önizleme Nedir?

Önizleme terimi daha çok mesaj önizleme olarak karşımıza çıkıyor. Mesaj önizleme cep telefonlarına gelen mesaj bildirimlerinin açık bir şekilde görüntülenmesi anlamına geliyor. Android ve İOS sürümlü tüm cep telefonlarında mesaj önizleme özelliği aktiftir. Böylece telefona gelen tüm mesajlar ekranda açıkça yer alır. Ekran kilidi kapalı olmasına rağmen mesaj içeriği açıkça görüntülenir.

Mesaj önizleme özelliği cihaz sürümlerine ve modellerine göre farklılık gösterebiliyor. İphone 7 serisine kadar telefona gelen mesaj bildirimleri ekranda açıkça görüntüleniyor. 7 serisinden itibaren ise mesaj bildirimleri gizli içerik olarak gösterilebiliyor ve ekran kilidi açılana dek mesajda ne yazdığı görüntülenemiyor. Böylece mesaj yalnızca telefon kilidini açabilen kullanıcı tarafından okunuyor.

Mesaj Önizleme Kapatılır Mı?

Mesaj önizleme kapatma özelliği güncel cihazlarla birlikte hayatımıza girdi. Günümüzde cep telefonlarını her ortamda kullandığımız için mesaj bildirimlerinin açıkça gelmesi rahatsız edici olabiliyor. Bu nedenle cihazlarda mesajların açıkça gösterilmediği ayarlar yapılması mümkün. Hem android ve İOS sürümlü cihazlar önizleme seçeneğinin kapatılabileceği ayarlar geliştirmiştir. Mesaj önizleme seçeneğini kapatmak için tüm cihazların ayarlar sekmesinde yer alan mesaj ayarlarına tıklanması gerekiyor.

İphone cihazlarda mesaj önizleme seçeneğini kapatmak için öncelikle telefon ayarlarına girin. Mesajlar başlığına tıklayarak bildirimleri göster butonunu kapatın. Butonun kapanması için yeşil işaretin çıkmaması gerekiyor. Böylece mesaj önizleme özelliğini kapatabilirsiniz.

Mesaj önizleme özelliğinin kapanması ardından bildirimler sadece mesaj gönderen kişinin rehberdeki kayıtlı adı ile gelecektir. Mesaj içeriğinin yazdığı kısımda ise sadece ‘mesaj’ kelimesi yer alır. Mesaj içeriğinde görsel veya video olması halinde mini görsellerle içerik kapalı şekilde gösterilecektir. Mesajı görüntülemek için ekran kilidini açmanız yeterlidir.