Miracast Nedir?

Miracast Nedir?

Bilgisayarların, tabletlerin ya da akıllı telefonların ekran görüntüsünü herhangi bir kabloya (HDMI, VGA vs.) gerek olmaksızın Wi-Fi ağı ile televizyona yansıtmaya yarayan kablosuz görüntü standardıdır. 2012 yılında Wi-Fi Alliance (Wi-Fi İttifakı) tarafından kurulmuştur ve şu anda birçok marka tarafından desteklenmiştir.

Miracast, Android 4.2 ve üstü cihazları, Windows 8.1 ve üzeri işletim sistemine sahip cihazları, Amazon Fire OS ‘da desteklemektedir. Linux işletim sistemine sahip bilgisayarlarda ise bir program vasıtası ile Miracast’i desteklemektedir. Birçok TV üreticisi Miracast desteği veren Akıllı TV'ler üretmektedir. Hatta LG Miracast bunun için en iyi örnektir.

Miracast nasıl çalışır?

Wifi kablosuz ağ bağlantısı ile cihazdaki videoyu maksimum 1080p Full HD çözünürlükte ve 5.1 surround ses ile diğer ekrana yansıtmasıyla olur. Harici ekrandaki görüntüyü yansıtması için cihazın WPS kablosuz ağ standardı ile bir kablosuz ağ oluşturur ve WPA2 ile de güvenliği sağlamış olur. Cihazdan harici ekrana aktarılırken video müzik vb. uygulamaların türüne bağlı olmaksızın her türlü gönderim işlemini sağlamaktadır.

    TV'niz ya da harici monitörünüz Miracast'i desteklemiyor ise ekranın USB bağlantı noktasından ya da HDMI üzerinden bağlanan, Miracast Capability'i sunan bir Miracast adaptörü satın alabilirsiniz.

Miracast Teknolojisinin Artıları ve Eksileri

    Miracast'in sağladığı birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

  • Kablolar ile olan bağlantıları sıfıra entegre ederek görüntü kirliliğini ortadan kaldırmış olur.

  • Cihazlar arası kurulum çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Ortamda birden çok cihaz var ise istediğinizi seçip görüntüyü aktarabilirsiniz.

  • Evinizde ya da iş yerinizde kablosuz ağ olmadan veya İnternet) da Miracast kullanımı sağlayabilirsiniz.

  • Akıllı telefonunuzda ya da tabletinizde HDMI bağlantı noktalarına ihtiyacınız yoktur.

  • Bağımsız HDCP yamaları mevcuttur. Miracast’in olumlu avantajları bulunurken tabi ki eksi yönleri de mevcuttur.

  • Miracast bağlantısı için kullanılan cihazların kalitesi önemlidir. Aksi takdirde bağlantı güvenliği iyi bir şekilde sağlanmış olmayacaktır.

  • Yüksek boyutlu video aktarımlarda ses ve görüntü senkronizasyonu bozulabilmektedir. Tabi bu ürünün kalitesine göre de değişkenlik gösterebilir.

  • Yalnızca görüntü yansıttığı için başka türlü özellikleri mevcut değildir.

  • Miracast açık standarda sahip bir sistem olduğundan bazı zamanlar destek veren cihazlar ile çalışmama durumu yaşanabilir. Wi-Fi ağında oluşan sıkıntılardan dolayı Wi-Fi Direct Teknolojisi tarafından engellemeler olmaktadır.