Gümrüksüz Alışveriş Muafiyeti Artacak Denilirken Düşürüldü!

Gümrüksüz Alışveriş Muafiyeti Artacak Denilirken Düşürüldü!

Bildiğiniz üzere yurt dışından yaptığımız herhangi kişisel alışverişlerimizde 75 euroluk bir gümrük sınırı ile karşılaşıyorduk. Özellikle Türk oyuncular tarafından fazlasıyla gerçekleştirilen bu yurt dışı alışverişleri için oldukça üzücü bir haber geldi. Gümrüksüz alışveriş muafiyeti artacak denilirken daha da düşürüldü.

Önceki 75 euroluk muafiyet oranının oldukça fazla olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, "Yurt dışından 75 euroya kadar yapılan siparişler Türkiye'ye gümrüksüz girebiliyor ve bu da haksız bir rekabete yol açıyordu. Bunu 30 euroya düşürme kararı aldık." diyerek sözlerine devam etti. Türkiye'deki e-ticaretin geleceğinin oldukça parlak olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı, bu sektördeki temellerin doğru bir şekilde atılması gerektiğini ve buna ise aldıkları kararla başladıklarını belirtti. Normal şartlarda Türkiye'nin bu sektörde dünya liderleri ile üst sıraları paylaşması gerektiğini ancak oldukça geride olduklarına değinen Bülent Tüfenkçi, 30 euroya düşürülen gümrüksüz alışveriş muafiyetinin Türk şirketlere destek olacağını düşündüğünü belirtti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türk Ekonomi Bankasının iş birliğinde düzenlenen, Türkiye E-Ticaret Meclisi ve Eticaret SEM tarafından organize edilen Türkiye Teknoloji Buluşmaları etkinliğinde bu konu ile ilgili Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise ekonominin lokomotifi sayabileceğimiz e-ticarette sektörel anlamda birlik sağlayabilmek amacıyla e-ticaret meclisini kurduklarını belirtti. Ayrıca e-ticaret ile ilgili istatistikler için ise; "İstatiklerden gördüğümüz kadarıyla ülkemizde e-ticaret kapsamında neredeyse yolun başındayız. Toplam perakende ticaretimizin sadece %2'lik dilimi elektronik mecralardan yapılıyor. Her 10 kredi kartından ise sadece 1-2'si internetten alışverişlerde kullanılıyor. Gelişmiş ülkelerde ise online perakendenin toplam payı %10'lara kadar ulaşabiliyor. Bugün bu anlamda oldukça geride olsak da alacağımız kararlarla bu farkı kapatabileceğimize inanıyoruz. Bizde bu bağlamda e-ticareti, ihracat için kullanmayı amaçlıyor ve ihracat menzilimizi genişletmeyi planlıyoruz. Bu alanda yeterli potansiyele sahibiz" dedi. Rıfat Hisarcıklıoğlu ayrıca alınan gümrüksüz alışveriş muafiyetinin düşürülme kararını bu bağlamda doğru bir karar olduğunu belirtti.

Bu yeni alınan karar yakın zamanda resmi gazetede yayınlanması ile birlikte yürürlüğe girecek. Oyuncular olarak birçoğumuz yurt dışından Amazon, Aliexpress gibi sitelerden alışverişler gerçekleştiriyoruz. 75 euroluk bir sınır bile bize fazlasıyla az gelirken artık 30 euroluk bir sınıra bağlı kalmak zorunda olacağız.

Peki bu konu hakkında siz neler düşünüyorsunuz?