GTA oyunları ve çıkış tarihleri

GTA oyunları ve çıkış tarihleri

GTA oyunları ve çıkış tarihleri

GTA oyunu geçmişten günümüze kendini her türlü büyüten ve sürekli yeni kitleye ulaşan bir oyundur. Bu oyunun sürekli gelişmesi ve büyümesi haliyle de insanların içinde bazı konularda ukde bırakıyor. Peki ama nedir bu oyunun güncel listesi? Nasıl çıkıyor karşımıza?

Adını; Lemmings, Shadow of the Beast ve Unirally gibi oyunlarla duyuran İngiliz DMA Design Limited tarafından geliştirilen Grand Theft Auto, esasında Amiga için yapılmaya başlanan ve adı Race’n’Chase şeklinde belirlenen bir oyundu. 1996 yılında iptal edilmenin eşiğine gelen yapım, neyse ki PC ve PlayStation 1 için yayınlandı ve bir efsane doğmuş oldu. Kuş bakışı kamera açısına sahip oyunda yolda görülen her araç kullanılabiliyor, seçilip yönetilebilen karakter aracılığıyla çeşitli suçlara bulaşılabiliyor, akla hayâle gelmeyecek paralar kazanılıp her yeni telefon görevinde, daha sonra üç boyutlu versiyonları da karış karış gezilebilecek; Liberty City, Vice City ve San Andreas’ın altı üstüne getiriliyordu.

Grand Theft Auto (1997)

Adını; Lemmings, Shadow of the Beast ve Unirally gibi oyunlarla duyuran İngiliz DMA Design Limited tarafından geliştirilen Grand Theft Auto, esasında Amiga için yapılmaya başlanan ve adı Race’n’Chase şeklinde belirlenen bir oyundu.

Grand Theft Auto: London 1969 (1999)

Kurgusal şehirlerden uzaklaşıp İngiltere’nin başkentinde geçen maceralara odaklanan Rockstar Canada imzalı GTA ek paketi London 1969, hem PC hem de PlayStation oyuncularının beğenisine sunuldu.

Ancak 3 saat civarı bir oynanış sunması ve çok iyi şarkılar içermesi haricinde büyük yenilikler getirmemesi, ek paketin ortalama puanlarla sahneden ayrılmasına neden oldu. Birkaç ay sonra ücretsiz yayınlanan Grand Theft Auto: London 1961 ek paketi de yine Rockstar Canada tarafından geliştirilmişti.

Grand Theft Auto II (1999)

İlk GTA’nın oyun mekaniklerini koruyan ve grafiksel açıdan biraz daha ilerleyen ikinci oyunda, daha sonra GTA III’te de karşımıza çıkacak Claude Speed kontrol ediliyordu. Kurgusal bir ABD kentinde geçen oyunda bu defa yapılan görevler neticesinde başka suç örgütleri oyuncuya düşman olabiliyordu. Her fırsat bulduğunda sistem eleştirisi yapan GTA serisinin ikinci üyesinde oyunu kaydetmek için kiliselerin kullanılması gerekiyordu. 50 bin dolar karşılığında “Hallelujah! Another soul saved!” ifadesi eşliğinde kayıt işlemi yapılabiliyordu. Karakterin parası yoksa “Damnation! No donation, no salvation!” denilerek kayıt işlemi reddediliyordu.

Grand Theft Auto III (2001)

Grand Theft Auto: Vice City (2002

Grand Theft Auto: San Andreas (2004)

Grand Theft Auto Advance (2004)

Grand Theft Auto IV (2008

rand Theft Auto V (2013)