Film ve Dizi Severlere Kötü Haber!

Film ve Dizi Severlere Kötü Haber!

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, internetten yasadışı film indirenlere cezai yaptırım uygulanması için çalışmalara başlandı.

Günümüzde hayli yaygınlaşan medya servisleriyle birlikte uygun fiyatlı "online" film ve dizi sektörü gelişse de yasadışı şekilde indirilen film ve dizilerin sayısı da azımsanamayacak kadar fazla. Uygulanan yaptırımlarda, bu yasadışı indirmelerin önüne geçilmeye çalışılsa da kullanıcılar bu yaptırımlara karşı, her gün yeni yollar keşfetmekte.

Bu durum üzerine kullanıcıları korsan içeriklerden caydırmak isteyen T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, korsan içerik indiren kullanıcılara karşı ceza yaptırımında bulunmak için çalıştıklarını duyurdu. 5846 sayılı, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu üzerinde bakanlık tarafından yapılacak düzenlemelerle bu karar hazırlanacak ve taslak, 30 gün boyunca geliştirilebilir olacak. Ardından hazırlanan kanun taslağı, meclise gönderilerek onaya sunulacak.

Uygulanacak olan cezai yaptırımların düzeylerinin belli olmamasıyla birlikte, yasadışı yollarla indirme yapan kullanıcıların internet bağlantısının yavaşlatılması da belirtilen detaylar arasında.

Kültür ve Turizm Bakanımız Nabi Avcı'nın konu ile ilgili yapmış olduğu açıklama,

"Korsan kullanımınız tespit edildiği andan itibaren, bireysel olarak sadece sizin internet kullanımınızın yavaşlatılması söz konusu olabilecek. Bugünün teknolojik imkanlarıyla kimin yasal, kimin yasal olmayan yollardan, hangi esere ulaştığı tespit edilebiliyor. Bu konuda işin mevzuatına uygun olarak iletişim başkanlığından karar alınması gerekiyor. Yani, ‘Benim eserlerim internet üzerinden korsan paylaşıma açılıyor mu?’ bilgisi ulaştığı anda biz bunu hemen takibat altına alıyoruz. Dijital hak ihlalleriyle mücadele merkezi kuruyoruz. Sanatçıların dijital ortamlardaki haklarını korumak üzere bir merkez kuruyoruz. Bu merkezin başında bir savcı olacak. Bu konularla ilgili savcılık, hemen hızla müdahale edebilecek."