Face ID Nedir?

Face ID Nedir?

İlk kez karşımıza 2017 yılında Iphone X ile teknoloji dünyasına giren Face ID, kullanıcıların ekran kilidini yüzleri ile açmasını sağlıyor. Face ID, yüzünüzün haritasını doğru şekilde işlemek için geliştirilmiş teknoloji olan TrueDepth kamera sistemi sayesinde güvenli bir şekilde kimlik doğrulama olanağı sağlamaktadır. Yani yüzünüz artık sizin parolanızdır. Bu özellikle iTunes Store, iBooks ve Apple Store'da yapılan ödemeler için Face ID'yi kullanabilirsiniz. Touch ID'yi destekleyen tüm programlarda kullanımınıza olanak sağlar.

Face ID Nasıl Çalışır?

Face ID, görünümünüzdeki değişmeleri, mesela sakallı olmanız veya makyajlı olmanız durumunda otomatik uyum sağlamaktadır. Iphone X ve üst modellerde veya Ipad Pro'nuz ile Face ID ile açmak için sadece kameraya bakmanız yeterli olacaktır. Bu özelliği kullanmaya başlamadan önce yüzünüzü kaydetmek gerekmektedir. Kayıt için Ayarlar sekmesinden Face ID ve Parola kısmına tıklayarak yüzünüzü kaydedilebilirsiniz. Bunu yaparken açık alanda veya kapalı alanda olmanıza gerek duymaksızın TrueDepth teknolojisi eksiksiz şekilde yüzünüzü algılayacaktır. Bu kayıtlar sadece Secure Enclave'de anahtarlarla şifrelenerek saklanmaktadır. Başka bir kullanıcının Face ID ile ekran kilidini açma olasılığı 1 milyon da 1 iken Touch ID ile bu olasılık 50 binde 1 olarak karşımıza gelmektedir. Eğer Face ID ile 5 kez üstü üste yanlış giriş denemesi yapılırsa parola kullanımı zorunlu hale gelecektir. Bunun için Face ID 'yi kullanmak için bir Iphone telefonunuzda parola oluşturmak zorundasınız.

        Face ID gerekli standartları yerine getirmiş olup Uluslararası güvenlik standardını içermektedir. Bununla beraber TrueDepth teknolojisi ile güvenlik zafiyetini minimuma indirmektedir. Örneğin Iphone'nunuz kurcalama hissettiğinde güvenlik sebebiyle sistem otomatik olarak devre dışı kalabilmektedir.

        Face ID 2 boyut fotoğraflarda olmayan derinliği hesaplayarak eşleştirme yapabilmektedir. Sahtekarlığa karşı oluşturulan bu teknik sayesinde maske veya bunun gibi türlerle yapılan giriş denemeleri başarısız sonuçlanacaktır.     

Face ID'nin Faydaları Nelerdir?

  • Telefon veya tabletinizin kilidini hızlı bir şekilde açın.
  • Parola yazma derdinden kurtulmanızı sağlar.
  • Sosyal Ağlarınızda, Alışveriş vb. uygulamalarınızda kolaylık sağlar
  • İster gözlük ile ister şapka ile Face ID kullanıldığında sorunsuz çalışma.