Epic Games ve Apple Savaşında Mahkemeden Karar Çıktı

Epic Games ve Apple Savaşında Mahkemeden Karar Çıktı

Epic Games’in Apple ile yaşadığı komisyon krizinin ardından, Apple’a açılan davaya ilişkin ilk duruşma görüldü.

Hakime göre Fortnite Mobile konusunda Apple, Unreal Engine konusunda ise Epic-Games haklı. Ön kararı verilen duruşmanın bir sonraki celsesi, 28 Eylül’de görülecek.

Video oyun sektöründe ilginç gelişmeler yaşanıyor. Epic Games geliştirdiği uygulama içi ödeme ile App Store ve Google Play’in alacağı komisyonları devre dışı bırakmış sonraki süreçte ise iki teknoloji devi mağazası Fortnite’ı uygulama mağazalarından kaldırmış ve kriz büyümüştü. Yaşanan bu gelişmeler sonrasında Epic Games, Apple ve Google’a ayrı ayrı davalar açmıştı.

Epic Games sonraki süreçte Google’ın, teknoloji üreticileri ile iş birliği yapmasının önünü kesmek istediğini iddia etmiş Apple ise yeni bir hamle yapıp Epic Games’in geliştirici hesabını kapatmıştı. Unreal Engine de bu durumdan etkilenmiş ve üçüncü taraf olan geliştiriciler de bu savaştan zarar görmüştü. Epic Games, tüm yaşanan bu süreçler sonunda Kuzey Kaliforniya mahkemesine başvuruda bulunarak dava açtı. Mahkeme heyetinin ise görüşleri basınla paylaşıldı.

Hakim Yvonne Gonzalez Rogers, Fortnite Mobile ile ilgili Epic Games’i suçlu bulurken, Epic’in geliştirici hesabı olan Unreal Engine’le ilgili olarak da Apple’ı suçlu buldu. Tabi bu iki durum da henüz karar değil ancak hakimin konuya bakışı. Mahkemeden henüz bir karar çıkmış değildi. Yine de hakimin düşüncesi davanın seyrine dair fikir veriyordu.

İşte Hakimin Ön Kararı

Mahkemenin ön kararına göre Fortnite Mobile haksız bulundu. Epic Games, App Store için komisyonu ödemek durumunda kalacak gibi. Fakar Unreal Engine ile ilgili alınan karar Epic Games’i sevindirecek. Mahkeme, Apple platformları üzerinde yasaklanan Unreal Engine ile ilgili şirkete büyük zararlar verebileceği nedeni ile, Apple’ın Unreal Engine’i yasaklayamayacağına karar verdi.

Mahkemeye göre geçici karar hemen uygulanmak zorunda. Sonraki duruşma ise 28 Eylül 2020 tarihinde olacak. Bu davada nihai kararın çıkması bekleniyor. O tarihe kadar Unreal Engine, eskisi gibi kullanımda olacak.