SSK ve Bağ-Kur emeklileri ve memur maaşları zammında hesap değişti: En düşük emekli maaşı alanlar dikkat!

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ve memur maaşları zammında hesap değişti: En düşük emekli maaşı alanlar dikkat!

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ve memur maaşları zammında hesap değişti: En düşük emekli maaşı alanlar dikkat!

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ve memur maaşlarına yapılması beklenen zamda hesap değişti.

Milyonlarca emekli ve memur, temmuz ayını bekliyor. Kamuda tasarruf tedbirleri gündemdeyken, emekli ve memurlara refah payı verilip verilmeyeceği merak konusu.

Bu tartışmalar sürerken, Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Mayıs Anketi'ndeki veriler temmuz zammı için ipuçları verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun mayıs ve haziran aylarına ait enflasyon verilerini açıklamasının ardından zam oranları netleşecek.

Geri sayım başladı ve Merkez Bankası anketinde enflasyon beklentileri değişti. Peki, bu durum zam oranlarına nasıl yansıyacak?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon beklentilerini 2 puan artırarak, mayıs ayında zirveye ulaşılacağını belirtti.

Bu açıklama, milyonlarca kişinin ara zam beklentilerini de değiştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise, "Aralık ayındaki düşüncemiz neyse aynı şekilde devam ediyor. Enflasyonla ilgili verilerimiz oldukça olumlu. Hiçbir ara zam gündemimizde yok" diyerek temmuz öncesi ara zamma kapıları kapattı.

4 AYLIK BAĞ-KUR, SSK EMEKLİ ZAMMI KESİNLEŞTİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayında yüzde 6.70, şubat ayında yüzde 4.53, mart ayında yüzde 3.16 ve nisan ayında yüzde 3.18 enflasyon farkı almayı hak etti. Böylece SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında 4 aylık kesinleşen zam oranı yüzde 18.72 olarak belirlendi.

Reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 67 katılımcının yanıtlarıyla oluşturulan ankete göre, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44.16 iken, bu anket döneminde yüzde 43.64'e geriledi.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi, bir önceki anket döneminde yüzde 35.17 iken, bu anket döneminde yüzde 33.21'e düştü. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 22.05'ten yüzde 21.33'e geriledi.

OLASI ZAM ORANLARI

Enflasyon rakamları beklentiler doğrultusunda gerçekleşirse, Merkez Bankası verilerine dayanarak zam oranları hesaplandı. SSK ve Bağkur emeklileri için olası 6 aylık enflasyon farkı yüzde 25.46 olarak hesaplanırken, 6 aylık memur enflasyon farkı yüzde 9.10 ve 6 aylık memur zammı yüzde 20.02 şeklinde şekillendi.

Bu olası zam oranlarına göre, en düşük SSK ve Bağkur emekli aylığı 10 bin TL iken 12 bin 546 TL'ye, en düşük memur maaşı 32 bin 861 TL iken 39 bin 223 TL'ye, en düşük memur emekli aylığı ise 14 bin 741 TL iken 17 bin 716 TL'ye yükselecek.