SSK, Bağ-Kur'lu Emekliyi Mutluluktan Bayram Ettirecek Haber: 30 bin TL Toplu Para Ödemesi Kesinleşti!

SSK, Bağ-Kur'lu Emekliyi Mutluluktan Bayram Ettirecek Haber: 30 bin TL Toplu Para Ödemesi Kesinleşti!

Emeklilerin heyecanla beklediği bayram ikramiyesinin ödeme takvimi nihayet belli oldu. Bu yılın ilk ikramiyesinden, Mart ayı sonuna kadar aylık başvurusu yapanlar da yararlanacak. Ancak emekliliğe hak kazandığı tarih hafta sonuna denk gelenler için bazı önlemler almak gerekiyor. Yeni başvuranların ise ikramiyeleri ne zaman ödenecek, refah payı aylıklara yansıtılacak mı ve hesaba neler yatırılacak gibi sorular da gündemde. İşte emekliler için ek ödeme takvimi haberimizde...

Emekliler, heyecanla bekledikleri yüzde 50 zamla artırılmış bayram ikramiyesi için gün sayıyor. Bu yılın ilk ikramiyesi olan Ramazan Bayramı ikramiyesi, önümüzdeki hafta hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacak. Ödeme takvimi de sonunda belli oldu.

Yaklaşık 16 milyon emekli yüzde 50 zamlı bayram ikramiyesi için gün sayıyor. Bu yılın ilk ikramiyesi yani Ramazan Bayramı ikramiyesi önümüzdeki hafta hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacak. Ödeme takvimi de belli oldu.

KİM, NE ZAMAN ALACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıkladığı takvime göre; SSK kapsamında gelir ve aylık alanlardan maaş ödeme günü ayın 17 ve 18'i olanlara 2 Nisan, 19, 20, 21 ve 22'si olanlara 3 Nisan, 23, 24, 25 ve 26'sı olanlara 4 Nisan'da ikramiyeleri ödenecek.

Bağ-Kur kapsamında gelir ve aylık alanların tamamına 5 Nisan'da ödeme yapılacak. Emekli Sandığı kapsamında gelir ve aylık alanlardan maaş ödeme günü ayın 1 ve 2'si olanlara 2 Nisan, 3, 4 ve 5'i olanlara ise aylıklarıyla birlikte aynı günde olmak üzere 3 ile 5 Nisan arasında ikramiyeleri ödenecek.

TARİHLERE DİKKAT!

Bu ödemeden sadece mevcut emekliler değil, bu ay sonuna kadar aylık başvurusu yapanlar da yararlanacak. Yasaya göre ikramiyeden yararlanmak için bayramın içinde bulunduğu ayda emekli aylığının bağlanması gerekiyor. Emekli aylıkları başvuruyu takip eden ayın başından itibaren bağlanıyor. Ramazan Bayramı 10-12 Nisan tarihlerine denk geliyor.

ÇİFT İKRAMİYE İMKANI

Buna göre Mart sonuna kadar emeklilik başvurusu yapanlar bu yılki Ramazan Bayramı ikramiyesini alabilecek. Yani 31 Mart'a kadar başvuru yapanlar bu yılki iki ikramiyeden de yararlanabilecek. Bu kişiler ikramiyeyi aylık bağlama işlemleri tamamlanmasa da alabilecek.

HAFTA SONU DOLUYORSA NE YAPILACAK?

Bu ayın son 2 günü hafta sonuna denk geliyor. Böyle durumlarda genellikle ödeme ya da başvuru işlemleri ilk iş gününe uzatılıyor. Ancak emeklilik işlemlerinde başvurulan tarih önemli olduğu için, süre 1 Nisan tarihine uzatılması söz konusu değil. Zaten e-Devlet'ten de başvuru imkanı var. Eğer işlemler 30-31 Mart'a kaldıysa ya da emekliliğe hak kazanılan tarih bu günlere denk geliyorsa, SGK müdürlükleri kapalı olduğu için başvurular e-Devlet üzerinden online olarak yapılabilecek.

REFAH PAYI DA DAHİL OLACAK MI?

Süresinde aylık başvurusu yapanlar, işlemleri tamamlandıktan sonra aylıklarıyla birlikte ikramiyelerini alabilecek. Emeklilik için başvuran EYT'lilere refah payı ile birlikte yüzde 49.25 zam yansıtılarak maaşı bağlanacak. Hesaplama sonrası ek ödeme dahil maaşı 10 bin liranın altında çıkanlara 10 bin lira aylık ödemesi yapılacak.

HESABA NELER YATIRILACAK?

Nisan'da ilk aylığını alanlara ek ödeme dahil 1 peşin aylık, ödeme gününe kadar olan maaş farkı ve ikramiye yatırılacak. Örneğin; ilk emekli aylığı ödeme tarihi 17 Nisan olan EYT'li hem 17 Nisan-17 Mayıs dönemine ait bir aylık maaş ödemesini hem 16 günlük maaş farkını hem de 3 bin lira bayram ikramiyesini alacak.

Aylık ödeme tarihi 28 Nisan olan EYT'liye ise ek ödeme dahil bir peşin maaşla birlikte 27 günlük maaş farkı yatırılacak. Tabii bir de 3 bin lira ikramiye ödenecek.

FARK, MAAŞ VE İKRAMİYE

Örneğin; 10 bin lira emekli aylığı bağlanan kişinin hesabına maaş alma günü 17 Nisan ise 5 bin 333 lira aylık farkı, 10 bin lira peşin aylık ve 3 bin lira ikramiye olmak üzere toplam 18 bin 333 lira yatırılacak. Bu tutar, aylık ödeme gününe ve maaşa göre daha da artacak. İşlemler bir sonraki ay tamamlanırsa bir kayıp olmayacak. Bu durumda ödemeye bir maaş daha eklenecek.

HEMEN SONRA DA PROMOSYON

Emeklilik hakkı kazananlar aylık başvurusuyla birlikte bankasını da seçebiliyor. Eğer hemen başvuru yapılırsa ilk aylığın yatırılmasından 2-3 gün sonra banka promosyonu da ödenecek. Kamu bankalarından 8-12 bin lira promosyon alınabilirken, istenirse özel bankaların halen 15 bin liraya kadar olan promosyon kampanyalarından yararlanılabilecek.

Promosyonda maaş dilimlerine göre ödenecek tutarlar henüz açıklanmadı. Eğer mevcut maaş dilimleri uygulanırsa 10 bin lira emekli aylığı olan 12 bin lira da promosyon alacak.

Bu durumda bu ay başvurup Nisan'da maaş bağlanacak emekliye 1 peşin maaş, maaş farkı, ikramiye ve promosyon olmak üzere 30 bin lirayı aşan ödeme yapılacak.

Eğer maaş dilimleri değişir ve 10 bin lira maaş alana 8 bin lira promosyon verilirse bu durumda emekliye toplam 26 bin lira ödeme yapılacak.