Milyonlarca memur ve memur emeklisi için kritik gün geldi! Bugün saat 10:00'da açıklanacak

Milyonlarca memur ve memur emeklisi için kritik gün geldi! Bugün saat 10:00'da açıklanacak

Milyonlarca memur ve memur emeklisi için kritik gün geldi! Bugün saat 10:00'da açıklanacak

Milyonlarca memur ve emeklinin beklediği temmuz ayındaki maaş artışı için geri sayım başladı. Maaş zam oranlarını belirleyecek olan mayıs ayı enflasyon verileri 3 Haziran 2024 saat 10:00'da açıklanacak.

Türkiye genelinde milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği temmuz ayı maaş zammı için geri sayım başladı. Dünya'nın haberine göre zam oranlarını belirleyecek kritik mayıs ayı enflasyon verileri yarın sabah saat 10:00’da açıklanacak. Mayıs ve haziran aylarına ilişkin enflasyon rakamlarının açıklanması, memur ve memur emeklilerinin alacakları zammı da netleştirecek.

Bu yılın ilk dört ayında enflasyon yüzde 18,72 olarak kaydedilmişti. Mayıs ayı enflasyonu ile yılın ilk beş ayının enflasyon verileri tamamlanacak ve memur ile emekli maaşlarına yapılacak zam oranları daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacak.

Merkez Bankası'nın beklenti anketlerine göre, yılın ilk altı ayı için enflasyon farkının yüzde 25 seviyelerinde olabileceği öngörülüyor. Ancak, memur ve memur emeklileri için maaş zammının yüzde 19,5 ile yüzde 20,5 aralığında olması ve büyük ihtimalle yüzde 20 olarak uygulanması bekleniyor. Kesin zam oranları ise 3 Temmuz'da açıklanacak.

Ocak ayında, kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşı 10 bin liraya yükseltilmişti. Eğer bu uygulama devam ederse, en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira seviyesine çıkacak. Memur ve memur emeklileri yılın ilk yarısında yüzde 15 oranında bir zam almış, ikinci altı ay için ise toplu sözleşme gereği yüzde 10’luk zam hakkına sahipler.

Enflasyon tahminlerinin doğru çıkması durumunda, memurların enflasyon farkı yüzde 9,1’e ulaşacak ve temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına yapılacak toplam zam yüzde 20 olacak. Bu zam oranıyla birlikte, en düşük emekli maaşı 39 bin lirayı aşarken, en düşük memur emekli maaşı ise 16 bin liranın üzerine çıkacak.