En düşük emekli maaşı alanlar zam haberi geldi! En düşük emekli maaşı 17 bin TL olacak...

En düşük emekli maaşı alanlar zam haberi geldi! En düşük emekli maaşı 17 bin TL olacak...

En düşük emekli maaşı alanlar zam haberi geldi! En düşük emekli maaşı 17 bin TL olacak...

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri dâhil 16 milyon vatandaşın geliri, temmuz ayında yeniden güncellenecek. 10 bin lira olan en düşük emekli maaşı için masada 3 formül yer alıyor. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar…

Maaşlarına zam bekleyen emekliler için ara zam hayal olsa da temmuz ayında emekli maaşlarına gelecek olan zamla beraber 16 milyon vatandaşın da geliri bu zammın ardından yeniden artacak.

Emekli maaşları ise ocak ayında 10 bin lira olarak belirlendi. Enflasyon havuzunda boğulan emekliler ise maaşlarına yapılacak iyileştirmeyi dört gözle beklerken en düşük emekli maaşı için 3 formül ön plana çıkıyor.

Emekliye zam oranı ocak ayında SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi olmak üzere yüzde 49,25 olarak belirlenirken en düşük emekli aylığı 7.500 TL'den 10 bin TL'ye yükseldi.

6 aylık enflasyon oranlarına bağlı olarak belirlenecek olan temmuz zammına ilişkin farklı tahminler masada yer alırken taban maaş artışı da gündemde varlığını koruyor. Bu durumda ise üç ayrı hesaplama ortaya çıkıyor.

6 AYLIK ENFLASYON FORMÜLÜ

Ocak, şubat ve mart enflasyon verileri kapsamında yüzde 15 oranı ortaya çıkarken, üç aylık enflasyona eklenecek verilerle rakamın yüzde 30'a yaklaşması tahmin ediliyor.

Mayıs ayında bu verilerin değişmesi ve artması beklenirken Merkez Bankasının tahmini yüzde 73 civarında.

Bu hesaplamadan yola çıkıldığında ise altı aylık enflasyonun verilerinin yüzde 24'ü bulması bekleniyor. Hesaplamalar doğrultusunda ise en düşük emekli maaşının da 13-14 bin civarında olacağı öngörülüyor.

YILLIK ENFLASYON FORMÜLÜ

Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası tahminlerine göre yıl sonu enflasyonun yüzde 45 civarında olcağı tahminler arasında yer alırken bu formülle 2024 yılı sonu enflasyon tahminine göre bir artışın yapılmasını öngörülüyor. Bu formül kapsamında hesaplama yapıldığında ise en düşük emekli maaşının 14-15 bin liraya çıkması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET FORMÜLÜ

Bu formül devreye girdiğinde ise en düşük emekli maaşının 17 bin liraya çıkarılmasıyla beraber yüzde 70 oranın bir artış sağlanması söz konusu olacak.

EMEKLİ KÖK MAAŞ TABLOSU DEĞİŞECEK Mİ?

Taban maaşları çok düşük olan emeklilerin büyük bir kısmı, 3600 günle emekli olanlar veya malulen emeklilik gibi imkânlardan faydalananlar arasında yer alıyor.

Bazıları ise çalışma hayatlarının tamamında asgari ücretle çalıştıkları için emekli maaşları düşük düzeyde olanlar dolayısıyla kök maaş tablosunda bir iyileştirme yapılması gündeme gelebilir.