Emekli zammıyla ilgili 3 farklı senaryo şekillendi! Temmuz ayı maaşlara gelecek belli oldu

Emekli zammıyla ilgili 3 farklı senaryo şekillendi! Temmuz ayı maaşlara gelecek belli oldu

Emekli zammıyla ilgili 3 farklı senaryo şekillendi! Temmuz ayı maaşlara gelecek belli oldu

Yüksek enflasyonla birlikte geçim sıkıntısı yaşayan emekliler gözlerini Temmuz ayındaki ara zamma çevirdi. Emekli zammıyla ilgili 3 farklı senaryo ortaya çıktı. İşte son konuşan rakamlar böyle şekil aldı.

2024 yılı enflasyon rakamları, emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarını belirleyecek temel verilerden biri olacak. Mayıs ayı enflasyon verisinin açıklanmasıyla birlikte Haziran ayı enflasyonunun da eklenmesiyle ilk 6 aylık enflasyon oranı netleşecek. Uzmanlara göre, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL ile 15 bin TL arasında olacağı tahmin ediliyor.

Mayıs ayında enflasyon rakamları açıklanacak. Ekonomi yönetimi, enflasyonun bu ay pik yapacağını ve ardından düşüşe geçeceğini belirtti. Haziran ayı enflasyonunun 3 Temmuz'da açıklanması, yılın ilk 6 ayına ait enflasyon rakamlarının kesinleşmesine yol açacak.

“YÜZDE 25-30 BANDINDA OLACAK”

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, Nisan ayı enflasyonunun yüzde 18,72 olduğunu hatırlattı ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Mayıs ayı enflasyonunun yüksek beklendiğini söylediğini belirtti. Haziran ayıyla birlikte enflasyonda belirgin bir düşüş beklediğini ifade ederek, "6 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 25 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

Bunun yanı sıra, emekli maaşlarına yüzde 25 enflasyon farkı ödeneceği veya yüzde 5 ilave refah payıyla yüzde 30 zam yapılacağı ifade edildi. Bu senaryoda, en düşük emekli maaşının 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye yükseleceği öngörüldü.

YÜZDE 50 BEKLENTİSİ

Ekonomist Muhammet Bayram, en düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesinde olduğunu ve düşük kaldığını belirtti. Bayram, en düşük emekli maaşına yüzde 30'dan fazla oranda zam yapılacağını düşündüğünü söyledi. Bayram "En düşük emekli maaşına yüzde 50 zam yapılarak 15 bin TL seviyesinde belirlenmesini tahmin ediyorum" dedi.

Ayrıca, EYT ile birlikte emeklilik sisteminin dengesinin bozulduğunu ve Hazineye ciddi bir yük getirdiğini ifade etti. Devletin her zaman emeklilere enflasyondan daha fazla artış yaptığını hatırlatarak, 10 bin TL olan en düşük emekli maaşının 15 bin TL’ye yükseltilmesi durumunda asgari ücretle aradaki makasın kapanacağını söyledi.

“6 AYLIK ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 25,46”

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, emekli maaş farklarının resmi olarak enflasyon verilerine göre hesaplandığını ifade etti. Ocak-Nisan enflasyonunun yüzde 18,72 olarak açıklandığını hatırlattı ve Mayıs-Haziran enflasyon verilerinin de açıklanması gerektiğini söyledi.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, Mayıs ayında enflasyonun %3,04, Haziran ayında ise yüzde 2,56 olarak tahmin edildiğini aktardı. Emin Yılmaz ise Ocak-Haziran dönemi için enflasyon tahminini yüzde 25,46 olarak hesapladı.

Emekli Sandığı emeklilerine yüzde 20 oranında zam açıklanacağını tahmin eden Yılmaz, bütün emeklilere yüzde 25,46 zam verileceğini ve ekstra olarak yüzde 5 ile 10 arasında refah payı verilmesinin gündemde olabileceğini belirtti. 10 bin TL’lik en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL ile 15 bin TL arasında bir seviyeye çıkarılmasını öngördüğünü ifade etti.