Efsane Yönetmen Hayatını Kaybetti! Sanat Dünyası Yasta!

Efsane Yönetmen Hayatını Kaybetti! Sanat Dünyası Yasta!

Martin Kahan özellikle 1980’li yıllardan itibaren büyük bir rüzgarla büyümeye başlayan Rock müziğinin büyülü isimlerinden biri. Yaşayan efsanelerden biri olarak isimlendirilen Kahan, hayatını kaybetti. 74 yaşında hayata veda eden Kahan, 80’li yıllarda popüler hale gelen ve hala günümüzde büyük bir beğeni toplamaya devam eden en başarılı rock kliplerinin yönetmeni olarak biliniyordu.

74 yaşına kadar sayısız başarılı iş sığdıran Martin Kahan adeta dünya müziğinin devriminin en öncü ayaklarından bir tanesi… Uzun zamandır kanser ile mücadele eden efsane yönetmen Bilboard’un haberine göre 18 Temmuz’da yaşama veda etti. New Jersey’de hayatını kaybettiği belirtilen Kahan’ın 15-20 yıllık muazzam kariyeri adeta dünya müziğinde yeni bir soluğa neden olmuştu.

Martin Kahan Kimdir?

1980 ve 1990 yıllarında rock müzik dünyada büyük bir gündem etkisi yarattı. Var olan müziğin temelden değişimine neden olan bu yıllarda rock müziği ile birlikte yaşamsal bağlılıklar dahi değişti. Yaşanan savaş sonrası süre gelen buhran döneminde bir isyan olarak doğan rock müziği o dönemlerde bütün dünyayı kasıp kavururken, dünyanın her yerinden rock grupları fışkırmaya başlamıştı. Bu döneme tanıklık etmenin yanında yön veren isimlerden birisi ise Martin Kahan’dı.

80’li yıllarda ilk olarak Rush ile birlikte çalışma içerisine giren Martin Kahan bu grup ile Red Barchetta, Limelight, Tom Sawyer ve Frewill’in klipleri için bazı video çekimlerine başladı. Bu girişten sonra gelen çalışma ise Scandal’ın eseri Love’s Goat a Line On You oldu. Bu eser ile bilinirliğinin ateşini yakmaya başlayan Kahan, Columbia Records bünyesinde bulunan birçok ünlü ismin kliplerini yaptı.

MTV Video Müzik Ödülleri’nde en iyi klip yönetmeni ödülü adaylığına layık görülen Martin Kahan, bu adaylığı Ian Hunter’ın All the Good Ones Are Taken’ı ile aldı. Bu dönemden sonra bilinirliğini giderek arttırmaya devam ettiren Kahan; Loverboy ile Queen of the Broken Hearts ve Eddie Money ile The Big Crash çalışmalarında yer aldı. Bu çalışmalardan sonra ise Kahan’ın yeni durağı Bon Jovi’nin yanı oldu. Bon Jovi ile iki çalışmada yer alan Kahan artık kendi prodüksiyon firması ile bu işi yapmaya başlamıştı.

She Don’t Know Me ve In and Out of Love adlı eserlerde Bon Jovi ile çalışan Martin Kahan’a getirilen işler oldukça artmaya başlamıştı. Bu çalışmalardan sonra ise Scorpions ile I’m Leaving You adlı klipte çalışan Kahan; Crue ile Too Young to Fall in Love adlı eserde çalıştı ve The Firm ile de Satisfaction Guaranteed’de birlikte oldu. Bu dönemlerden sonra Country müziğe yönelmeye başlayan Kahan bu alanda ise Sayer Brown, Ricky Skaggs ve John Anderson gibi tanınan isimler ile çalıştı. Kahan’ın son çalışması ise 2000 yılında Lost It eseri oldu. Bu eser ise Kenny Chesney’e aitti.