Dul ve yetim 65 yaş evde bakım engelli aylıklarına temmuzda gelecek zam tablosu ortaya çıktı

Dul ve yetim 65 yaş evde bakım engelli aylıklarına temmuzda gelecek zam tablosu ortaya çıktı

Dul ve yetim 65 yaş evde bakım engelli aylıklarına temmuzda gelecek zam tablosu ortaya çıktı

Emekli aylığı ve memur maaşı zamlarının ardından gözler evde bakım, engelli, 65 yaş, dul ve yetim rakamlarına çevrilmişti. İşte gelecek olan temmuz zammı için belirlenen rakamlar…

Artan fiyatlar nedeniyle ay sonunu getirmek giderek zorlaşırken milyonlarca emekli ve çalışan, Temmuz ayı zamlarına umut bağlamış durumda. Temmuz'da emekli ve memur maaşlarına zam yapılacak. Bu artışla birlikte devletin sosyal yardımları da zamlanacak. Ancak, asgari ücrete bu yıl ara zam yapılmayacağı kesinleşti.

Hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan hem de işveren sendikaları, asgari ücretliye ikinci bir zam yapılmayacağını defalarca açıkladı. Peki, Temmuz ayında hangi maaşlara zam gelecek ve kimler zamlı maaş alacak?

65 YAŞ, DUL VE YETİM AYLIĞI, ENGELLİ VE EVDE BAKIM MAAŞI PARASI NE KADAR OLACAK?

2024 TİS zammı ile birlikte 65 yaş aylığı, dul ve yetim aylığı, engelli evde bakım maaşı gibi sosyal yardımlarda önemli artışlar olacak.

Sosyal güvencesi olmayan 65 yaş ve üstü vatandaşların aylıkları, beklenen yüzde 20,02'lik artışla 3.504 TL'den 4.206 TL'ye yükselecek. Bu aylığı alabilmek için kişi başına düşen hane geliri, asgari ücret zammı olmadığı sürece, 5.667 TL seviyesinde kalacak.

Yaşlılar ve engelliler için sağlanan evde bakım yardımı ise tahmini yüzde 20,02'lik bir artışla 7.608 TL'den 9.132 TL'ye çıkacak. Bu yardımın sürdürülebilmesi için hane içi kişi başı gelirin mevcut asgari ücret, yani 11.334 TL 75 kuruş olması gerekecek.

Yüzde 40 ile 69 arası engellilik oranına sahip bireylere yapılan ödemeler, yüzde 20,02'lik bir artışla 2.797 TL'den 3.358 TL'ye yükselecek.

Yüzde 70 ve üzeri engellilik oranına sahip bireylere yapılan ödemeler ise 4.196 TL'den 5.036 TL'ye çıkacak. Bu artışlardan yararlanabilmek için hane içi kişi başı gelirin 5.667 TL'nin altında olması gerekecek.

Bu zamların kesinleşmesi için Temmuz ayının beklenmesi gerekecek. Temmuz ayının ilk haftasında TÜİK resmi enflasyon verisini açıklayacak.

Açıklanan aylık TÜFE oranı üzerinden yılın ilk 6 aylık enflasyon farkı kesinleşecek ve bu oran üzerinden memur ve emekli maaşları ile sosyal yardım ödemeleri belirlenecek.

Zamlı maaşlar Temmuz veya Ağustos ayı içinde hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacak.