2024 Mayıs evde bakım maaşı ücretleri detayları ortaya çıktı! Zamlı evde bakım maaşı ücretleri ne kadar ödenecek?

2024 Mayıs evde bakım maaşı ücretleri detayları ortaya çıktı! Zamlı evde bakım maaşı ücretleri ne kadar ödenecek?

2024 Mayıs evde bakım maaşı ücretleri detayları ortaya çıktı! Zamlı evde bakım maaşı ücretleri ne kadar ödenecek?

Ödeme Tarihleri: Evde bakım maaşları genellikle her ayın 15 ila 31 arasında hesaplara yatırılıyor1. Bu nedenle, Mayıs ayı evde bakım maaşı ödemelerinin 15 Mayıs itibarıyla hesaplara yatırılması bekleniyor.

Miktar: Memur maaşlarına gelen zamla birlikte, evde bakım maaşı ücretlerine de %49,25 oranında zam yapıldı. Buna göre; ‘evde bakım desteği’ yapılan zamla beraber 5.098 TL’den, 7.608 TL’ye yükseldi.

Sorgulama: e-Devlet’in “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” sayfasından evde bakım aylığı sorgulanabiliyor. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, şifreleri ve T.C kimlik numaralarıyla sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor. Ayrıca, BAKIYE yazıp, 4747’e SMS atarak da sorgulama yapılabiliyor.

Bu bilgiler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan ve engelli veya yaşlı bireylerin bakımını üstlenen ailelere yönelik düzenli ödemeleri içerir. Güncel ödeme durumunu ve yatan iller listesini öğrenmek için e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.

Evde bakım maaşı alabilmek için aşağıdaki 3 şartın bulunması gerekiyor:

Gelir Kriterleri: Hane halkı ortalama gelirinizin net asgari ücretin 2/3’ünün altında olması gerekiyor. Bu tutar 2024 yılı için 11.333,00 TL’dir.

Bakıma Muhtaçlık Kriteri: Engelli bireyin temel ihtiyaçlarını karşılaması ve idame ettirebilmesi için (beslenme, temizlik, giyinmek, seyahat vb.) başka bir kişinin yardımına ve bakımına muhtaç olması gerekmektedir. Engelli bireyler, günlük yaşam ihtiyaçlarını önemli ölçüde karşılayamamalı ve başkasının yardımı olmadan ve devam ettiremeyeceğinin engelli raporuyla tespit edilmesi gereklidir.

Engelli Sağlık Raporu: Evde bakım parası alacak kişinin %50 engelli ve Ağır Engelli yeni yönetmeliğe göre “tam bağımlı” ifadesi ibaresi bulunması gerekmektedir. Ağır derece engele sahip olan bireylerin aynı zamanda bu engellerini gösteren Sağlık Bakanlığı onaylı bir sağlık kuruluşundan alınmış olan engelli raporlarıdır. Çocuklarda; “Çok ileri düzeyde ÖGV”, “Belirgin ÖGV” veya “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” ibareli raporlarda, günlük yaşam aktivitelerini önemli ölçüde yerine getiremeyen ve başkasının yardımı olmadan hayatlarını sürdüremeyen çocukları ifade eder. Evde bakım heyeti tarafından bakıma ihtiyaçlarının tespit edildiği bu kişiler, evde bakım hizmetinden faydalanabilirler.

Bu şartları sağlayan kişiler, devletten evde bakım parası alabilirler. Her ay düzenli bir şekilde ödenen bu aylık için gerekli kriterleri taşımanız durumunda, başvurunuzu Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne yapabilirsiniz

Kaynak: Bozuk Tuş