Çocukluğumuzun oyunu GTA Vice City

Çocukluğumuzun oyunu GTA Vice City

Kendi neslim adına konuşursam GTA: Vice City bizim için Allah’ın bir lütfuydu. 2002 yapımı olan bu oyun insanı olağan yaşamının dışına çıkarıp, bizleri kafamıza takıla bileceğimiz veya güzel bir hikaye yaşayabileceğimiz bir evrene sokuyordu. İnternet kafeye gidip oyunun şifrelerini almıştım, NUTTERTOOLS yazıp herkesi tarıyor, yaralanmaya başlayınca da ASPIRINE ile kurtuluyordum. Bazen arkadaşlarımla beraber oynuyorduk. Tank alıp polis görevini yapıyorduk. Ben şoförlüğü yaparken arkadaşım da ateş ediyordu. Biriktirdiğimiz paralarla da evalıyorduk. Her ne kadar oyunun bu yönü çok eğlenceli olsa da bir de hikayesi vardı ve bu hikayesi vandallık yapmaktan daha heyecan vericiydi.

GTA Vice City'de Baş aktör Tomy

Gta vice city tomy

Tommy Vercetti adında Miami sahillerini andıran mavi bir tişört giyen, İtalyan mafya ailelerinden biri için çalışan birini yönlendiriyoruz. Tommy, Liberty City’deyken Forelli ailesi için çalışıyor. Ailenin başındaki Sonny ile yakın arkadaş olduğu ve aileye sadık biri olduğu için ailenin işlerinde kendine güzel bir yer edinmiş. 1971 yılı Tommy’nin hayatını tamamen değiştirmiş. Sonny onu birisini öldürmesi için görevlendirmiş, fakat Tommy adamı öldürmeye gittiğinde oraya geleceği biliniyormuş. Pusuya düşürülüp kendini savunun kahramanımız 1 yerine 11 kişiyi öldürmüş ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılmış. Tommy hapisteyken Sonny işleri iyice büyütmüş ve mafyaların uzak durduğu uyuşturucu işine girmeye karar vermiş. Tuzağa düşmesinden dolayı kendisini suçlayabileceğini düşündüğü Tommy’i de uyuşturucu ticaretini yürütmesi için Vice City’e göndermiş. Buraya kadar işin hikaye kısmıydı. Artık oyuna başlayabiliriz.

Baronluğa açılan kapı

Oyuna uyuşturucu-para alışverişini izleyerek başlıyoruz. Sonny’nin Vice City’deki bağlantısı avukat Ken Rosenberg ve iki 2 adam bizi havaalanından alıp alışverişin gerçekleşeceği yere götürüyor. Lance kardeşler ise helikopter ile anlaşılan yere geliyor. Tam alışverişin gerçekleştiği sırada önceden gelip saklanmış maskeli 3 kişi ateş açıyor. Tommy ve Ken arabaya atlayıp kaçmayı başarırken, Vance Lance’de helikopteriyle olay yerinden uzaklaşıyor. Böylece neden Vice City’e geldiğimizi, bundan sonra ne yapacağımızı anlamış oluyoruz: Bizi pusuya düşürenleri bulup, parasını Sonny’e teslim etmek. Tabi bu kolay olmayacak. Liberty City’e göre çok farklı bir yerdeyiz ve tek iletişimimiz Ken ile.

gta vice cit helikopter

Oyunda birçok karakter var. Bunların bir kısmıyla iş yapıyoruz bir kısmının belası oluyoruz. Vice City limanına yatını demirlemiş bir asker var: Albay Cortez. Şehirde yaptığımız ilk şey onun verdiği partiye gitmek oluyor. Gittiğimizde görüyoruz ki bu bir suçlu partisi. Albay’ın kızı Mercedes bize teker teker herkesi tanıtınca bunun farkına varıyoruz. Parti’den sonra görevlere başlama vakti geliyor artık. Oyun sırasıyla devam eden görevler dizisinden oluştuğu için detaya girmeyeceğim, çünkü bu bir ‘’GTA: Vice City tüm görevler’’ yazısı değil :D Başta işlerimiz Ken üzerinden yürüyor. Şehre yeni gelmiş kimseyi tanımayan biri olduğumuz için de bu gayet normal. Ken’in vasıtasıyla Avery isimli inşaat sektöründen biriyle tanışıyoruz. Bildiğimiz müteahhit aslında. Avery, rakiplerini saf dışı bırakmak için bizi kullanıyor ki buna inşaat halindeki bir binayı patlatmak da dahil. Hatırlayanlar o stresli 8 dakikayı şimdi de yaşamıştır. Avery’nin tetikçiliğini yaptıktan sonra Albay Cortez için çalışmaya başlıyoruz. Albay Cortez suç dünyasında saygın yere sahip birisi ve Sonny’nin alışverişini ayarlayanlardan birisi de o. İşin batmasından dolayı bir suçluluk duyduğu için de yolculuğumuzda bize yardım ediyor. Tabi bu yardımı alabilmek için önce biz yardım ediyoruz. Albay’ın verdiği işlerden birinde Ricardo Diaz ve Kübalılar arasındaki bir alışverişe gözcülük yapıyoruz. Bu sefer gerçekten birden fazla kişi olduğu için çoğul eki kullandım :D Şehirde kaybettiklerini arayan sadece Tommy değil, Vance Lance de hem abisinin intikamını almak hem de uyuşturucusunu geri almak için şehirde dolaşıyor ve fırsatını buldukça karşımıza çıkıyor. Bu gözcülük işi de onun için bir fırsat olmuş ki Diaz’ı beraber koruyoruz. Bu iş sayesinde Vice City’nin uyuşturucu liderlerinden Ricardo Diaz ile tanışmış oluyoruz ve onu korumayı da başardığımız için gözüne girmiş oluyoruz.

Diaz’la tanıştıktan sonra onun adına çalışmaya başlıyoruz. (Tabi görevlerin sırası anlattığım sırayla birebir değil. Aynı anda 2-3 görev açık oluyor ve oyuncu hangisine giderse o görevden ilerliyor. O yüzden ben genel hatlarıyla ele alıyorum.) Diaz’ın işlerini hallederken diğer bir yandan da esas amacımıza adım adım ilerliyoruz. Şehrin ‘liderleri’ ile çalışıp paramızı bulmaya çalışıyoruz fakat olayı çözen Vance oluyor. Biz Diaz için çalışırken, Vance tuzağı kuran kişinin Diaz olduğunu çözüyor ve bizi de uyarıyor. Bunu öğrendikten sonra Vance, Diaz’ın adamları tarafından hurdalıkta tutuluyor. Tabi kader kardeşi olarak onu kurtarmak da bize düşüyor. Vance’i kurtardıktan sonra Diaz’ın malikanesine baskın yapıp, onu öldürüyoruz ve Vice City’de bulunma amacımızı yerine getiriyoruz. Ama neden güçlükle kazandığımız dünya kadar parayı, bizi tuzağa düşürüp 15 senemizi çalan birine verelim ki. Bolca paramız ve güzel bir malikanemiz olmuş olabilir ama amacımız çok daha büyük: Şehrin lideri olmak. Tabi ki kolay bir yolculuğa çıkmıyoruz ama üstesinden gelemeyeceğimiz bir şey de değil. Şehre hükmetmek için şehirde bulaşmadık yer bırakmamamız gerekiyor.

İşe mevcut otoritemizi sağlamlaştırarak başlıyor. Ne demişti Breaking Bad’deki Mike: Jesse James’i öldürmek, seni Jesse James yapmaz. Biz de Diaz’ı öldürdüğümüz için Diaz olmuyoruz. Diaz’ın haraca bağladığı işletmeler bizi takmıyor. Bizi. Onlara karşılarında kimin olduğunu gösterdikten sonra diğer işlerin peşine düşmek için hazır hale geliyoruz. Şehrin diğer yakasına geçmenin vakti geliyor. Burada iki rakip çete var. Nerede birbirlerini görseler savaş çıkaracak cinsten. Kübalılar ve Haitililer. Kübalılar, şehrin Küçük Havana denen bölgesinde yaşıyorlar, ortasında beyaz tişörtlerle geziyorlar. Haitililer ise, Küçük Haiti’de yaşayan mavi tişörtlü siyasi insanlar. İlk olarak Kübalılar için çalışmaya başlıyoruz. Aslında iki grup arasından sadece Kübalılar ile yakınlık kurmak istiyoruz ama Haitililer işin piyangosu oluyor biraz. Kübalılarla beraber Haitililere zor günler yaşatıyoruz derken Haitili Poulet teyze bizi ‘sihirli’ çayıyla oyuna getirip kendi işlerini yaptırıyor. Neyse ki sonunda galip çıkan taraf Kübalılar oluyor.

Buraya kadar yaptıklarımız oyunun ana görevleriydi. Oyunda satın alınabilen bir çok işletme var ve bunları satın aldığımızda görevlerini yapabiliyoruz. Eğer oyunu bitirmek istiyorsak, tüm işletmeleri alıp görevlerini yapmamız da şart. Peki bu işletmeler neler?

GTA Vice City yan görevler

Şehrin doğu yakasındaki tek işletme Malibu. Hani şu ne kadar ciddi olması gereken adam varsa sahnede kıvıran kulüp. Satın alınması en zor işletme Malibu, çünkü tam tamına 120.000 dolar. Yüksek bir meblağ olabilir fakat emin olun buna değiyor. Malibu’nun ana görevi şehir bankasını soymak, bu yüzden öncesinde ekip topluyoruz. Soygunu gerçekleştirdikten sonra günlük 10.000 dolar kulübün kapısında sizleri bekliyor olacak.

Diğer bir işletme Prawn Adası’ndaki Inter Global Studios. Film stüdyosu aldığımıza göre doğal olarak film çekiyor. Görevler de bu yönde gelişiyor tabi ki. Başrol oyuncusu bul, filmi tanıt, reklam yap gibi. Film vizyona girdikten sonra günlük 7000 dolar sizleri bekliyor olacak.

Şehrin batı kanadı işletme açısından oldukça zengin. Bunlardan ilki Kaufman Cabs. Kaufman Cabs bir taksi firması ve rakip firmayla başı biraz dertte. Patron olduktan sonra bizzat bizim derdimiz oluyor. Rakip firmanın taksileriyle biraz uğraştıktan sonra bu çekişmeden de galip ayrılıyoruz ve günlük 5000 dolarımız bizi bekliyor.

Taksi durağının 2-3 sokak arkasında da bir yayınevini alıyoruz. Mafya yayınevini alıp gençlik dergisi basacak hali yok ya, para basmak için gerekli ekipmanları toplamaya başlıyoruz. Sonunda günde 8000 dolar basan bir yayınevimiz oluyor.

Şehrin stresinden biraz uzakta güzel bir oto galerisi var: Sunshine Autos. Araç tamir ve park yeri açısından bizi kurtaran bir yer olsa da görevlerini tamamlamak sabır istiyor. Toplamda 24 aracı bulup galeriye getirmemiz gerekiyor. 6 araçta bir günlük gelir değişiyor. Eğer 24 aracı da teslim edersek günde 9000 lira bizim güzel galerimizde bekliyor.

Son olarak da Cherry Popper Dondurma Fabrikası’ndan bahsedelim. Başında çocuklardan nefret eden bir teyzenin bulunduğu fabrika görünürde dondurma satıyor gibi görünse de aslında uyuşturucu satıyor. Her ne kadar büyük bir ‘iş insanı’ olsak da dondurma arabasının direksiyonuna geçip sokak sokak ‘dondurma’ satıyoruz. 50 tane sattıktan sonra günde 3000 dolar fabrikada bizi bekliyor.

GTA Vice City final

Tüm bu görevleri tamamladıktan sonra geliyoruz finale. Bugüne kadar başarılı bir şekilde geçiştirmeyi başarsak da Sonny’nin eninde sonunda parası için geleceğini biliyorduk. Fakat kaçırdığı bir nokta var. Tommy Vercetti artık emir verebileceği tetikçisi değil. Bizim de en iyi yaptığımız şeylerden birisi insanlarda farkındalık yaratmak :D Binbir türlü badire atlatıp Vice City’nin başına geçtikten sonra Sonny de kimmiş. Ver eline sahte paraları yolla evine gitsin. Diyecektik ki oyunun en vurucu anı yaşandı. Baştan beri en yakınlarımızdan biri olan, Vance Lance beyaz kıyafetler içindeki bir şeytan çıktı. Bizi satıp Sonny’nin tarafına geçti ve planımızı bozdu. Ee planlar bozulunca son çare olarak en net çözüme yöneldik: Karşında kim varsa öldür. Önce Vance ardından da Sonny’yi öldürdükten sonra üstümüzdeki tüm yük kalkmış oldu. Artık ne parasıyla kafamızı ağrıtan Sonny ne de ayağımıza dolanabilecek Vance yok. Bu olayın ardından Tommy, Vice City’nin lideri olarak hayatını sürdürmeye devam etti.

İşte böyle bir efsaneydi GTA: Vice City. Oyunların, entrikaların ve ihanetin ortasında kalan Tommy Vercetti her şeyin üstesinden gelip zirveye çıkmayı başardı. Bu zorlu yolculukta onunla beraber olmak hem eğlenceli hem de heyecan vericiydi. Şuan bu yazıyı okuyanların bu şaheseri oynamadığını sanmıyorum ama belki de yanılmaya programlıyımdır. Eğer oynamayan varsa hayatının bir yerinde büyük bir boşluk olduğundan emin olabilir.