
trump’tan nükleer gerilim çağrısı: “hindistan ve pakistan derhal masaya oturmalı”
abd’nin eski başkanı donald trump, hindistan ile pakistan arasında yükselen tansiyona yönelik sessizliğini bozdu. trump’tan iki tarafa da “küresel felaketi önleyin” çağrısı geldi.
Güney Asya’da son günlerde yaşanan gelişmeler üzerine dikkatler bir kez daha Hindistan–Pakistan hattına çevrilmişti. Karşılıklı askeri hazırlıklar ve siyasi restleşmeler devam ederken, sessizliğini koruyan ABD’nin eski başkanı Donald Trump sonunda konuştu.
Trump, X (eski Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Dünyanın en hassas sınırında çatışma patlamak üzere. Hindistan ve Pakistan liderlerini sağduyuya davet ediyorum. Nükleer tehdit, siyaset malzemesi yapılamaz.”
trump’tan ilk doğrudan uyarı
Bu açıklama, Trump’ın başkanlık sonrası ilk kez Hindistan–Pakistan gerilimi hakkında doğrudan pozisyon alması anlamına geliyor. Özellikle 2019’daki Keşmir krizinde arabulucu olabileceğini dile getiren Trump, bu kez çok daha net bir dille "acil müdahale" çağrısı yaptı.
3. dünya savaşı uyarısı mı?
Trump’ın açıklamalarında “küresel felaket” ifadesi geçmesi, sosyal medyada yeni bir “3. Dünya Savaşı mı başlıyor?” tartışmasını başlattı. Ancak uzmanlar, bu açıklamanın daha çok barış için baskı oluşturma girişimi olduğunu belirtiyor.
editör yorumu
Trump, çok konuşulacak bir hamleyle yeniden küresel sahneye çıktı. Bu açıklama, Hindistan ve Pakistan gibi iki nükleer gücün arasındaki krizin sadece bölgesel değil, dünya güvenliği açısından da ciddiye alınması gerektiğini ortaya koyuyor.
Eğer bu gerilim büyürse, 2025 yılı diplomasinin değil, çatışmaların yılı olabilir. Ama umarız bu çağrı karşılık bulur ve iki ülke masaya oturur.