
Şaşırtan Afet: Konya’da Deprem! Çevre İller de Depremden Etkilendi! Konya Deprem Olma İhtimali Nedir?
Afetler ile alakalı durumlar düşünüldüğünde önemli kuruluşlardan olan AFAD, geçtiğimiz günlerde Konya’da büyüklüğü 5.2 olan bir depremin meydana geldiğini bildirdi.
Ankara ilk sırada olmak üzere deprem pek çok çevre ilde de hissedildi. Peki Konya ve bulunduğu bölgede yer alan fay hatları hangileri? Konya ve bulunduğu bölge hangi fay hatları üstünde veya yakınında yer alıyor? Tüm detaylarıyla..
Deprem Denince Akla İlk Gelen Güvenli İl: Konya
Deprem denince Türkiye’de güvenli bir yer olarak akla ilk gelen Konya ilimizdir. Çünkü aktif fay hatlarının belirtildiği Dünya ve Türkiye ve deprem haritalarında, Konya ili fay hatlarına oldukça uzak mesafelerde bulunuyor. Yaşanan depremden sonra bu durumun büyük bir yanılgıdan ibaret olduğu anlaşılıyor. Ancak AFAD geçtiğimiz günlerde Konya ilinin Kulu ilçesini merkez alan 5.2 büyüklüğünde bir depremin gerçekleştiğini bildirdi. Büyüklüğü 5.2 olan bu deprem 18.73 km derinlikte gerçekleşti ve çevrede bulunan pek çok ili önemli ölçüde etkiledi.
Son günlerde meydana gelen büyüklüğü 5.2 olan bu depremden önce Konya’da yine deprem meydana gelmişti. 26 Nisan tarihinde Konya’nın ilçelerinden biri olan Cihanbeyli’de büyüklüğü 3.9 olan bir deprem daha meydana gelmişti. 3.9 büyüklüğündeki bu depremden sonra da büyüklüğü 3.6 olan bir başka deprem daha gerçekleşmişti. Depremden sonra açıklamalarda bulunan büyük profesörler, sismik aktivitenin düşük olduğu Konya ilinde 5.2 büyüklüğündeki bu depremin önem arz ettiği yönünde düşüncelere sahip.
Türkiye’deki İllere Kıyasla Deprem Yönünden Güvenli Şehirlerden Biri Ancak..
Fetullah Arık, Konya’daki depremin ardından önemli bilgiler paylaştı. Fetullah Arık Konya’nın Türkiye’deki pek çok şehre kıyasla güvenli şehirler arasında yer aldığını, ancak bu durumun Konya’nın şehir merkezini yıkıcı depremlerin etkilemeyeceği anlamına gelmediğini bildirdi.
Fetullah Arık, Konya ve çevresindeki fay hatları hakkında da açıklamalarda bulundu: Deprem gerçekleşmesi açısından potansiyel risk bulunduran faylar iki grupta inceleniyor.
1- Ölçeği bölgesel olan Tuz Gölü, Ecemiş ve Akşehir fay sonları. Merkez olarak alüviyal bir taban üzerinde bulunan Konya ilinde, bu faylarda meydana gelen şiddetli bir deprem sonrası özellikle kat sayısı fazla olan binalarda yıkım olabilir.
2- Havza ve Ova kenarlarını sınır alan Konya Cihanbeyli, Yunak, Tuzlukçu, Altınekin ve Ilgın benzeri fay zonları. Yerleşim alanlarının pek çoğu bu sınırlar üzerinde bulunuyor. Burada gerçekleşecek yüksek şiddetli bir deprem birçok hasar ve can kaybına neden olabilir.