Antalya’da 18 Yaşından Küçük Oyuncular'ın Bir Çok Oyun Serisini Oynamasına Yasak Geliyor!

Antalya’da 18 Yaşından Küçük Oyuncular'ın Bir Çok Oyun Serisini Oynamasına Yasak Geliyor!

Geçenlerde, Antalya Valiliği tarafından, 18 yaşından küçüklerin psikolojik gelişime olumsuz etkisi olabilecek PC oyunlarının yasaklanması için karar alındı.

Antalya Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre;" 23 Mayıs 2007 tarih ve 26530 sayı ile Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında” kanuna dayanılarak hazırlanan İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliğin 9. maddesinin ‘g’ bendinde “İş yerlerindeki bilgisayarlarda uyuşturucu veya uyarıcı madde alışkanlığı, intihara yönlendirme, cinsel istismar, müstehcenlik, fuhuş, şiddet, kumar ve benzeri kötü alışkanlıkları teşvik eden ve 18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek oyunlar oynatılamaz” denildiği hatırlatıldı.

55 oyundan 12'si hakkında sakıncalı sonucuna varıldı.

Konuyla ilgili Malatya Valiliğince akademisyenlerden ve uzmanlardan oluşturulan bir inceleme ekibi tarafından, internet toplu kullanım sağlayıcısı işyerlerinde oynatılan 55 adet bilgisayar oyunun incelenmesi sonucunda, 12 adet oyunun 18 yaşından küçükler tarafından oynanmasının sakıncalı olabileceği yönünde kanaat oluşturulduğu ve “Bilgisayar (Video) Oyunları Sınıflandırma - Derecelendirme Raporu” hazırlandığı, Emniyet Genel Müdürlüğünce de bu raporun tüm illerde değerlendirilmesinin istenildiği bildirildi.

Peki yasaklanan oyunlar ne derseniz, onunda şöyle bir listesi yapıldı;

Bloodrayne serisi, Grand Theft Auto serisi, ,Hitman, Global Operations, Sniper Elite, Battlefield Vietnam, Wolfenstein, The Godfather serisi, Metin2, Knight Online, Call Of Duty serisi ve Half Life serisi adlı oyunların 18 yaşından küçük oyun severlerin oynamasının yasak olduğu belirtildi.

Bu oyunların yasaklanmasına sebep olarakta şunlar gösterildi;

Yasak konulan oyunların; uyuşturucu veya uyarıcı madde alışkanlığı, intihara yönlendirme, cinsel istismar, müstehcenlik, fuhuş, şiddet, kumar ve benzeri kötü alışkanlıkları teşvik edebileceği bildirildi.

12 yaşından küçüklerin bilgisayar oyunu oynanan salon ve internet kafelere veli veya vasileri eşliğinde girebileceklerine değinilen açıklamada, 15 yaşından küçüklerin yanlarında veli veya vasileri olmadan saat 20.00’den sonra işyerlerine alınmayacakları, yasaklara uymayan işletmeci ve sorumlular hakkında da idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

Yasaklanan oyunlar arasında en fazla ilgi gören oyun Grand Theft Auto serisi. Oyunda bol şiddet içeriği ve benzeri kötü alışkanlar bol bol yer aldığı için valiliğin yasak listesinin başlarına koyduğu oyun serisinden biriside Grand Theft Auto serisi.