Altın Sene: 2017

Altın Sene: 2017

Geride bıraktığımız birkaç yılda konsolların hakimiyeti vardı. Ancak piyasaya sürülen oyunlar çoğunlukla beklentilerin altında kaldı. PC platformundakilerden pek de ayıramayacağımız tarzda üretilen birkaç Xbox One ve PlayStation 4 oyununu saymazsak, oyun firmaları bizlere "kalite" sunmakta zorlandı. Bu yıla gelecek olursak... 2017, oyunların altın senesi olma yolunda ilerliyor.

Tamam abartmayalım, geçtiğimiz sene Uncharted 4: A Thief's End, Overwatch, Forza Horizon 3, Dishonered 2, Sid Meier's Civilazation VI, Dark Souls III ve Battlefield 1 gibi çıtayı yükselten oyunlar oynama fırsatı bulmuştuk. Ancak 2017, henüz dördüncü ayda, 2016'yı geride bırakmış olabilir. Gerçekten de bu yıl, oyunlar açısından eşi benzeri görülmemiş bir sene olmaya doğru ilerliyor. Bu kadar parlak bir dönemi en son 2007 senesinde Bioshock, Call of Duty 4: Modern Warfare, Halo 3, God of War II, Mass Effect, Crysis, Forza Motorsport 2, Metroid Prime 3: Corruption, Super Mario Galaxy oyunları ile görmüştük.

Geçtiğimiz sene de hiç fena değildi ama...

sid meier's civilization vi

Bu yılın henüz çeyreğini geride bıraktık. Şimdiden The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Torment: Tides of Numenera ve Resident Evil VII: Biohazard gibi başyaptıların yanı sıra; For Honor, Sniper Elite 4, Halo Wars 2, LEGO Worlds, Toukiden 2 ve Berserk: Band of the Hawk gibi küçümsenmeyecek oyunları da oynama fırsatı bulduk.

Tamam, içinizden, "Dört gözle beklediğimiz Ghost Recon Wildlands ve Mass Effect: Andromeda gibi oyunlardan beklediğimizi alamadık." diyor olabilirsiniz; ama sabredin, henüz yazımızın başındayız.

2017'nin sıra dışı ilk çeyreğinin bu başarısında, PlayStation 4'e çıkan emsalsiz oyunların katkısı büyük. Yakuza 0, Nioh, NieR: Automata ve Horizon: Zero Dawn oyunlarının hepsi "abi kesin oyna" statüsüne girmiş durumda. Yine bu listeye, ucundan da olsa Gravity Rush 2 ve Tales of Berseria gibi oyunları dahil edebiliriz.

Durun daha yeni başlıyoruz...

Fakat bu daha başlangıç; henüz Nisan ayında dahi değiliz ki, Nisan ayına PS4'ün merakla beklenen oyunu Persona 5 ile gireceğiz. Mayıs ayının başlarında ise oyun camiası tarafından heyecanla beklenen Prey, piyasada olacak. Haziran'da Bethesda, Elder Scrolls severleri tekrar Morrowind'e sürükleyecek; çünkü MMORPG Elder Scrolls Online, ilk eklentisini yazın başında alacak.

harley quinn injustice 2

Şu ana kadar bahsettiğimiz oyunlardan hangisini favoriniz olarak gördüğünüzü bilmiyoruz; ancak aramızdaki dövüş oyunu düşkünleri Injustice 2, Tekken 7 ve Marvel vs Capcom: Infinite arasında seçim yapmak zorunda kalacaklar. Benzer şekilde yarış oyunu hastaları şimdiden Project CARS 2, Gran Turismo Sport, Dirt 4 ve Forza Motorsport 7 gibi oyunları beklemeye başladı.

Haberini daha önce duyurduğumuz gibi Call of Duty, II. Dünya Savaşı'na geri döneceğe benziyor. Bungie'nin Destiny 2'si için ise 8 Eylül tarihini sizlerle paylaşmıştık. Destiny, Xbox 360 ve PlayStation 3'ün yetersizlikleri sebebiyle gerçekten de potansiyelinin altında kalmıştı. Bungie'nin PC, PlayStation 4 ve Xbox One platformlarında nasıl bir iş çıkaracağını merakla bekliyoruz. Diğer taraftan, EA da Star Wars Battlefornt 2 ile rakiplerine cevap verme arayışında olacak. Aranızda "Oyun gerçekçi olacak abi." diyenler varsa onlara da iyi haberler var. Insurgency: Sandstorm ve Rising Storm 2: Vietnam'a kavuşmalarına fazla bir şey kalmadı.

gran turismo sport screenshot

Peki ya diğerleri?

2017, "Crowdfunding", yani topluluğun maddi destek sağladığı oyunlar için de önemli bir sene. Yooka-Laylee, BattleTech, Divinity: Original Sin II, Kingdom Come: Deliverance, Friday the 13th: The Game ve Battle Chasers: Nightwar bu sene piyasada göreceğimiz "Crowdfunding" oyunlardan sadece birkaçı. Bu oyunların başarısı, uzun vadede "Crowdfunding" oyunlarının geleceği için de önem taşıyor. 28 Şubat'ta piyasaya çıkan ve yine "Crowdfunding" bir oyun olan Torment: Tides of Numenera şu ana kadar başarılı bir grafik çizdi. Bahsettiğimiz oyunların da aynı şekilde ilgi görmesi herkes için sevindirici olacaktır.

Bağımsız oyun geliştiriceleri de bu sene Absolver, Agony, Cuphead, Dauntless, Hand of Fate 2, Hellblade: Senua’s Sacrifice, Nex Machina, RUINER, Seven: The Days Long Gone ve Tacoma gibi oyunlarla kendilerine "oyun devleri"nin arasında yer arayacaklar.

Gelelim yazımızın sonuna. Elbette göz bebeklerimizden bahsetmesek olmazdı. Rockstar'dan Red Dead Redemption 2, Naughty Dog'dan Uncharted: The Lost Legacy ve Nintendo'dan Super Mario Odyssey gösterecekleri başarılarla 2017'nin, oyunlar için bir kilometre taşı olup olmayacağını belirleyecek. Piyasadaki en iyi oyun şirketlerinin şu anda bu oyunlar için ter döktüklerini bilmek bile bu başyapıt dolu oyun senesinde beklentilerimizi çok yükseltmiş durumda.

Bizden şimdilik bu kadar. Peki siz hangi oyunları dört gözle bekliyorsunuz?