Google, Spotify'ın Play Store ücret muafiyetini kabul etti

Google, Spotify'ın Play Store ücret muafiyetini kabul etti

Devam eden Epic v. Google davasında The Verge, Spotify'ın Android tabanlı ödemeler için Google ile benzersiz bir anlaşma yaptığını ortaya çıkardı.

Google'ın küresel ortaklıklar başkanı Don Harrison'a göre, Spotify kendi sistemi üzerinden yapılan abonelikler için komisyon ödemedi, ancak kullanıcılar Google'ı seçerse %4 komisyon ödedi; bu da Google'ın %15'lik ücretinden önemli bir düşüş anlamına geliyor.

Google'ın Numaraları Gizli Tutma Çabası

Google, Epic ile olan antitröst savaşı sırasında Spotify'ın rakamlarını gizli tutmayı amaçladı ve diğer uygulama geliştiricileriyle yapılan görüşmelere zarar verebileceğini belirtti. 2022'de başlatılan Kullanıcı Tercihli Faturalandırma programı, Play Store komisyonunu yaklaşık %4 oranında azaltarak geliştiriciler için genellikle minimum tasarruf sağlıyor.

Spotify'ın Benzersiz Anlaşma Gerekçesi

Don Harrison "ısmarlama" anlaşmanın nedeni olarak Spotify'ın benzersiz popülaritesini vurgulayarak, Spotify'ın Android'de iyi çalışmaması halinde insanların Android telefon almaktan kaçınabileceğini belirtti. Anlaşma, her iki şirketin de bir "başarı fonu" için 50 milyon dolar taahhüt etmesini içeriyordu.

Google'ın Yanıtı ve Diğer Geliştirici Anlaşmaları

Google, Spotify ile yapılan benzersiz düzenlemeyi kabul etti ve bazı geliştiricilerin daha geniş ortaklıklarda farklı ücretlere sahip olabileceğini belirtti. Ancak, daha iyi ücretler alan belirli geliştiriciler açıklanmadı. Duruşma sırasında Google'ın Netflix'e yüzde 10 indirim teklif ettiği, ancak Netflix'in bunu reddettiği ve artık Android'de uygulama içi satın alımlardan kaçındığı ortaya çıktı.

Spotify'ın Ücret Şikayetleri Geçmişi

Uygulama içi satın alma ücretlerinden memnun olmayan Spotify, potansiyel %30 komisyondan kaçınmak için 2023'ün ortalarında Apple'ın App Store faturalandırmasına verdiği desteği bıraktı. Epic yasal mücadelesine devam ederken, Spotify Google ile daha az karmaşık ve uygun maliyetli bir çözüm bulmuş gibi görünüyor.