Microsoft, Windows 11'de Varsayılan Tarayıcı Konusunda Değişikliğe Gidiyor

Microsoft, Windows 11'de varsayılan bir web tarayıcısı ayarlama seçeneklerini yeniden sunuyor.

Windows 11 Dev kanalına yakın zamanda yayınlanan bir yapı, Microsoft'un Windows 11'in başlatma sürümünden kaldırdığı çok istenen bir özelliği içerir: yalnızca bir tıklama ile sistemde varsayılan bir web tarayıcısı ayarlama yeteneği.

Windows 11 başlatıldığında, işletim sistemlerinin kullanıcıları, varsayılan uygulamaları ayarlamanın artık Windows 10'daki kadar kolay olmadığını fark ettiler. Windows 10'da kullanıcılar, web tarayıcısı, müzik çalar, video gibi çeşitli uygulama türleri için varsayılanlar ayarlayabilirdi. oynatıcı ve e-posta, sadece birkaç tıklama ile.

Tek yapılması gereken Başlat> Ayarlar> Uygulamalar> Varsayılan Uygulamalar'ı seçmek, açılan sayfada mevcut türlerden birine tıklayıp iş için farklı bir program seçmekti. Windows 10 daha sonra desteklenen tüm dosya türlerini uygulamaya eşler.

Microsoft, bu kullanışlı seçeneği Windows 11'den kaldırarak yeni varsayılan programları ayarlamayı çok daha zor hale getirdi. Bunu yapmak hala mümkün olsa da, artık her dosya türünü ayrı ayrı ayarlamak gerekiyor. Web tarayıcılarının .htm, .pdf, .html, .svg ve diğerleri dahil olmak üzere birkaç düzine dosya türünü desteklediğini düşünürsek, bu basit görevi gerçekleştirmenin bir sıkıntıya dönüştüğü açıktır.

Geliştirici kanalına sunulan Windows 11 Build 22509.1000, çeşitli kullanılabilirlik geliştirmeleri içerir. Daha fazla Başlat Menüsü tasarım seçeneğinin yanı sıra, desteklenen tüm dosya türleri için bir web tarayıcısını varsayılan uygulama olarak ayarlama seçeneklerini içerir. Microsoft, Windows 10 özelliğini yeniden canlandırıyor ve tek değişiklik, ayarın artık Windows 11'de bu formda bulunmayan Varsayılan Uygulamalar altında bulunmaması, ancak uygulamayı Windows 11'de Varsayılan Uygulamalar'da açtığınızda bulunmasıdır.

Burada, seçilen tarayıcıyı sistemde varsayılan yapmak için yeni seçeneği bulacaksınız. Bunu yapmak, desteklenen tüm dosya türlerini tarayıcıya eşler. Değişiklik, Windows 11'in belirli bağlantılar için kullandığı Microsoft-Edge'e özgü protokolü etkilemez; örneğin, widget'lardakiler. Bu istekleri başka bir web tarayıcısına yönlendirmek için Edge Deflector veya MSEDgeRedirect gibi araçlar kullanılabilir.

Web tarayıcıları, şu anda yeniden canlandırılan özelliğe sahip olan tek program türüdür. Diğerlerini, örneğin video oynatıcıları kontrol ettiğinizde, bunları tek bir tıklamayla desteklenen tüm dosya türleri için varsayılan olarak ayarlama seçeneğini bulamazsınız. Gelecekteki derlemelerin, diğer program türleri için işlevselliği geri getirmesi mümkündür.

Değişiklik, Windows 11'de çok ihtiyaç duyulan bir kullanılabilirlik özelliğini geri getiriyor. Şu anda yalnızca test sürümlerinde mevcut olduğu göz önüne alındığında, Windows 11'in yayın sürümlerinde yer almama olasılığı hala var. Bu özelliğin, örneğin medya oynatıcılar gibi diğer ana uygulama türleri için tanıtılması da çok anlamlı olacaktır.

Teknoloji Haberleri Haberleri