Rusya Koronavirüs Aşısını İlk Tescilleyen Ülke Oldu! İşte Aşı Tarihleri!

Rusya Koronavirüs Aşısını İlk Tescilleyen Ülke Oldu! İşte Aşı Tarihleri!

Rusya, tüm dünyada devam eden 165 farklı koronavirüs aşısı çalışmalarında finale ulaşan ilk ülke olduğunu açıkladı. Sputnik V adı verilen koronavirüs aşısına dair ilk detaylar da belli oldu. Rusya’nın tescil ettiği koronavirüs aşısına dair tüm soruların yanıtlarını derledik. Koronavirüs salgını, devletleri bilimsel bir aşı rekabeti içerisine sürükledi. Büyük ilaç şirketlerinin de dahil oldukları bu rekabette hedef ilk ulaşan taraf olmanın önemi çok büyük.

SARS-Cov-2 tipi koronavirüsün neden olduğu Covid-19 salgın hastalığı, bulunacak ilk aşıyla önlenebilir. Bu nedenle aşıyı bulan ülke ya da şirket, bunu tüm dünyaya pazarlayacak taraf olacak. Rusya Devlet Başkanı Putin’in yaptığı açıklamalara göre de Rusya, bunu başaran ilk ülke oldu. Geliştirilen aşıya ‘Sputnik-V’ adının verildiğini açıklayan Rusya, daha şimdiden 20 ülkeden 1 milyar doz sipariş aldığını da doğruladı.

Ancak kafalarda çok soru işareti var. Peki Rusya’nın Sputnik V adındaki koronavirüs aşısı ne zaman piyasaya sürülecek, nasıl uygulanacak, hangi ülkeler alacak? Rusya’nın açıklamalarından hareketle önemli sorulara yanıt aradık ve sizler için derledik.

Aşı Ne Zaman Üretilecek? Na Zaman Başlanacak?

Açıklamalara göre aşının üretimine Eylül 2020’de Rusya’da başlanacak. Seri üretim aşamasında aşı üzerindeki çalışmaların devam etmesi bekleniyor.

Eylül 2020’de seri üretimine geçilecek aşı, ilk olarak Ekim 2020’de Rusya’daki risk gruplarına uygulanacak. Salgında en yüksek riski taşıyan sağlık çalışanları ile başlayacak süreç, ardından öğretmenler ile devam edecek. Rusya’da aşının üretimi ve uygulanması çalışmaları Ekim 2020’den itibaren eş zamanlı olarak yürütülecek.

Rusya, aşıyı tesciller tescillemez 20 ülkeden toplamda 1 milyar doz aşı siparişi aldığını da açıkladı. Siparişi veren ülkelerin isimleri ve verdikleri sipariş sayısı spesifik olarak belirtilmedi. Ancak 1 milyar doz aşı üretimi Rusya için ilk hedef gibi görünüyor.