SGK uzmanı İsa Karakaş emeklilere müjdeyi verdi! Seyyanen zam oranı belli oldu

SGK uzmanı İsa Karakaş emeklilere müjdeyi verdi! Seyyanen zam oranı belli oldu

SGK uzmanı İsa Karakaş emeklilere müjdeyi verdi! Seyyanen zam oranı belli oldu

İsa Karakaş emeklilere güzel haberi duyurdu. Uzman isim, bayram ikramiyesi ve seyyanen zam artışı konusunda önemli açıklamalarda bulunurken bayram ikramiyesi için beklenenden daha fazla artış olabileceğine vurgu yaptı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, emekliler için bayram ikramiyesi ve seyyanen zam konusunda önemli açıklamalar yaptı. Karakaş, "30 Haziran itibarıyla asgari ücret ile emekli maaşını göz önünde bulundurduğumuzda yüzde 88'ine denk geliyor" dedi.

30 Haziran’da en düşük emekli maaşının asgari ücretin yüzde 88'ine tekabül ettiğini belirtti. Geriye doğru bir analize gerek olmadığını vurgulayarak, asgari ücretin yüzde 88'i olan 14 bin 960 liranın en düşük emekli maaşı olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. Karakaş, emekli maaşlarının açlık sınırının oldukça altında kaldığını belirterek, açlık sınırının 15 bin lirayı aştığını söyledi.

Ankara'dan edinilen bilgilere göre hükümetin senaryolarını "Türkiye Gazetesi'ndeki yazımda Ekim formülü dedim ben. Nedir Ekim formülü? Biliyorsunuz, kamu işçileri, memurlar ve asgari ücretlilere önemli oranda zam yapıldı. Maalesef, Temmuz'da en düşük kalanlar yüzde 25'lik bir artışla emekliler oldu. Bu durum üzerine sayın Cumhurbaşkanımız talimat verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında yapılan toplantı sonucunda 5 bin liralık bir ikramiye kararı alındı." diyerek aktardı.

Karakaş, ikramiye formülünün tekrar yürürlüğe konulması beklentisinin olduğunu belirterek "Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ikramiyeleri 2018'de muhalefet ve iktidar arasındaki tatlı rekabet sonucu ortaya çıkmıştı. Ancak şu anda maalesef bir muhalefet göremiyoruz." ifadelere yer verdi.

SEYYANEN ZAM NE KADAR OLACAK?

Uzman isim, "Bakın açıyoruz (telefonu eline alarak) burada bütün emeklilerle ilgili gruplarda ne diyorlar; ‘bize söz verildi’. Haklı olarak 'bugüne göre 12 bin lira, geriye dönükte 8’er bin lira alacağımız var.' dedi.

Verilen sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini belirten Uzman, gerçekçi olmanın önemine dikkat çekti. Ekonomik durumun ortada olduğunu ve şu anda yürütülen bir programın bulunduğunu vurgulayarak, "8 bin lira, 12 bin lira kesinlikle mümkün değil" dedi.

Uzman, seyyanen zam konusunda "Şu anda konuşulan rakam Şubat ayının sonuna doğru, anketlerde belirli düzeye gelirse, kritik süreç meydana gelirse en az 4-5 bin lira civarı bütün emeklileri kapsayacak şekilde seyyanen zam olması ihtimal dahilindedir" açıklamasını yaptı.

Uzman, emeklilere verilecek zamın seçim çalışması değil, hak ettikleri için verilmesi gerektiğini belirtti. Sistemin bu şekilde olması gerektiğini ifade ederek, "Emeklilerimize her şeyin en iyisinin verilmesi lazım ama ortada bir realite, gerçeklik var" dedi.

Seyyanen zammın 4 bin 5 bin lira civarında olması durumunda sadece en düşük emekli maaşında olanlara mı yoksa memur, Bağ-Kur, SSK emeklilerinin hepsine mi geleceği sorusuna cevap olarak, mecburen tüm emeklilere gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Bunun nedeni olarak da en düşük emekli maaşının yükseltilmesi durumunda diğer kademeler arasındaki makasın alt üst olacağını ve bu sebeple tüm emeklilere gelmesi ihtimalinin dahilinde olduğunu açıkladı.